confessions

yoldangecenbirlaik

Bira  · 26 Nisan 2017 Çarşamba

  1. toplam giri 68
  2. takipçi 5
  3. puan 882

okullarda öğretmek dışında her amaç için gösterilen ingilizce

i am groot
diğer girilerin aksine ben çok donanımlı bir ingilizce eğitimi aldım almaya da devam ediyorum 4.sınıfta başladı bizim zamanımızda okulda ingilizce eğitimi.. beni ailem 3.sınıfta kursa başlatmıştı,zaten yabancı şarkılar falan derken bir sempatim olmuştu ayrıca dilsel zekam da iyi olunca çalıştım öğrendim hatta o kadar sevdim ki sosyal bilimler lisesinde hazırlık okudum,oxfordla öğrendim b2 oldum biraz imkan ve istekle yapılamayacak bir şey yoktur diye düşünüyorum..
2

power rangers

kargalı karga paşa
1993 yılında yayınlanmaya başlamış olan bir japon gençlik dizisinden alınmış ve uyarlanmış 1996'da ABD menşeili Tv dizi serisi ve film serisidir. (bkz:liseliler bilmezdi yeni filmle öğrendi)

"Go Go Poweerr Rangeerrgss!" diye jeneriği, florasanın içinde yaşayan Zordon'u, Alpha 5'ı, Kırmızı, mavi, pembe, sarı daha sonradan takıma dahil olup liderliği alan ve sürekli power up alıp renk ve görev değiştiren yeşil rangeri (ki daha sonralarında beyaz olacaktır ve yeni serilerde de aynı isimle aynı karakteri efsanevi ranger olarak görmekte oluruz) gold rangerleri ile 90'lar çocuklarının kalplerinde taht kurmuş yapımdır.

Yakın zamanda seri yenilenerek sinemada vizyona girmiştir.

Serileri;

1-2-3 sezonları: Mighty Morphin' Power Rangers (1996-1999) (Show TV)
4. sezon: Power Rangers Zeo (1999-2000)(Show TV)
5. sezon: Power Rangers Turbo (2001)
6. sezon: Power Rangers in Space (2001--)
7. sezon: Power Rangers Lost Galaxy (2001--)
8. sezon: Power Rangers Lightspeed Rescue (2001--)
9. sezon: Power Rangers Time Force (2001--)
10. sezon: Power Rangers Wild Force (2002--)
11. sezon: Power Rangers Ninja Storm (2003--)
12. sezon: Power Rangers Dino Thunder (2004--)
13. sezon: Power Rangers S.P.D. (2005) (Fox Kids, Jetix, Show TV)
14. sezon: Power Rangers Mystic Force (2006) (Jetix)
15. sezon: Power Rangers Operation Overdrive (2007) (Jetix, Disney XD)
16. sezon: Power Rangers Jungle Fury (2008)
17. sezon: Power Rangers RPM (2009) (Kidz TV)
18. sezon: Power Rangers Samurai (2011) (Nickelodeon Türkiye, Kidz TV)
19. sezon: Power Rangers Super Samurai (2012) (Nickelodeon Türkiye)
20. sezon: Power Rangers Megaforce (2013) (Cartoon Network Türkiye)
21. sezon: Power Rangers Super Megaforce (2014) (Cartoon Network Türkiye)
22. sezon: Power Rangers Dino Charge (2015) (Cartoon Network Türkiye)
23. sezon: Power Rangers Dino Super Charge (2016)
24. sezon: Power Rangers Ninja Steel (2017)

Edit: İmla ve içerik

din felsefesi

laiksavar
dinlerin sahip olduğu temel kavramları dışarıdan (yani sadece akılla, kutsal
kitapların otoritesine başvurmadan) analiz eden, bu kavramların akla uygun olup olmadıkları konusuyla ilgilenen felsefe dalıdır. Din felsefesiyle ilgilenmeden önce de inançsızdım ama ilgilenmek fikirlerimin daha iyi oturmasını sağladı.

Kitap önerecek olursam:
Reichenbach - Akıl ve İnanç
Reichenbach - Din Felsefesi: Seçme Metinler
Peterson - Din Felsefesinde Çağdaş Tartışmalar
Robin Le Poidevin - Ateizm
Caner Taslaman - Allah, Felsefe ve Bilim

adab-ı muaşeret

Valar dohaeris
adab: Edeb kelimesinin çoğuludur. Usul, yol, yordam, davranış kaideleri, terbiye anlamlarına gelir. Ahlak ve terbiyenin gerektirdiği konuşma ve hareket tarzıdır. Adaba uymayanlara edepsiz denir.

muaşeret: "Birbiriyle toplumsal ilişkiler içinde bulunma."
Örnek cümle: "Biz bu farkın muaşeretten üsluba, insan ve zevke kadar derinleştiğine inanıyoruz." (A. H. Tanpınar)

adab-ı muaşeret: eski, arapça kökenli Günümüzün türkçesinde görgü kuralları olarak kullanılan deyimdir. toplum ilişkilerinde ki kuralların tümü olarak tanımlanabilir. insanlara saygılı olmak, yüksek sesle konuşmamak, çirkin kelimeler kullanmamak, insanlara hoş görülü davranmak gibi her topluluğun kendine has geçmişten gelen kurallarıdır.

Bu kurallara Örnek vermek gerekirse; yürüyen merdivenlerde sol taraf acelesi olan, merdiveni hızla çıkmak isteyen insanlar içindir. Yürüyen merdivende Sol tarafta durup bu insanlara engel olmak adab-ı muaşeret kurallarına aykırıdır.

öcünü aldım hektor

fyodorwell
anafartalar grubu kumandanı miralay mustafa kemal bey'in, çanakkale savaşı sonrasında söylediği iddia edilen ünlü sözü.

Yıl Milattan Önce 1200, yer Çanakkale Boğazı:
Mora Yarımadası ve bütün Hellas'a bir Miken Ekolü hakimdir, Yunanistan'da işgal etmedikleri şehir kalmamıştır. Başlarındaysa Kral Agamemnon vardır. En sonunda Agamemnon ve kurmayları çeşitli olayları bahane ederek Hellespontos'a, yani şimdiki ismiyle Çanakkale Boğazı'na gözlerini diker. İşte insanlığın en trajik hikayesi burada yazılır; Troya tam 9 yıl boyunca kuşatmaya direndikten sonra düşer ve Agamemnon şehri yakıp küle çevirir. Fakat bu topraklar bugün bile ağıt yakar Hektor için, Sarpedon ve Priamos için. Çünkü yurtlarını ve insanlarını savunmaktan gayri hiçbir dilekleri yoktu onların.

Yıl Milattan Sonra 1915, yer yine Çanakkale Boğazı.
Batının işgalci kuvvetleriyle Anadolu halkları, 3100 sene arayla tekrardan karşı karşıya gelir. Tarihin cilvesi ya, İngiliz zırhlı gemilerinden birisinin adı Agamemnon'dur. İşgalciler yine saldırır, Anadolu yine savunur. Ancak bu sefer muvaffak olamazlar.
Derler ki savaştan sonra Mustafa Kemal Atatürk boğazın kıyısına oturur ve denize doğru şöyle seslenir: "Öcünü aldım Hektor"
2

ırk ve ırkçılık tartışmasında bilim

nietzsche
Evrim Ağacı olarak uzun bir süredir bahsetmeye çalıştığımız bir mevzu, Harvard Üniversitesi ve New York Eyalet Üniversitesi'nde görev almış, Türkiye Genom Projesi ile bilim camiasında önemli bir yer etmiş Yar. Doç. Dr. Ömer Gökçümen tarafından harika bir şekilde ele alınmış. Hani "Bize inanmıyorsanız, bir de uzmanından dinleyin." şeklinde, siz okurlarımıza sunmak istedik. Yine de, Evrim Ağacı olarak açıklamalarımızı hatırlamak için "İnsan türü tek bir ırk mıdır?" ve "Türleşme - 1: Tür Nedir? Tür Tanımları Üzerine..." başlıklı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

---

2014 yılı içerisinde AKP MYK Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay'ın Bayburt Üniversitesi'nde konuşmacı olarak katıldığı bir panelde söylediği, “Türk diye bir ırk yoktur” sözleri büyük yankı uyandırmıştı. Aktay, bu sözleri söylediği salonda da daha sonra kamuoyunda da milliyetçi tepkilerle karşı karşıya kaldı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Asla kabul edilemez. Tarihe ve sosyolojik gerçekliğe aykırıdır” diyerek; MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Türk yoktur diyen belasını mutlaka bulacak, yediği içtiği boğazına düğümlenecek, hak ettiği cevabı en yakın zamanda Türk milletinden alacaktır.” diyerek tepki gösterdi.

İtirazlar, zaman zaman araya tehditlerin de karıştığı bir tonda sürdü ve durum öyle bir noktaya vardı ki Prof. Dr. Aktay, “aslında ne demek istediği”ne dair bir açıklama yapmak durumunda bile kaldı.

T24 haber portalından Hazal Özvarış işte bu tartışmanın izini 'bilimsel' bir noktada sürdü ve Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü araştırmacılarıyla birlikte yürüttüğü Türkiye Genom Projesi ile bilinen Yrd. Doç. Ömer Gökçümen ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

Çalışmalarını, Harvard Tıp Fakültesi'nin ardından New York Eyalet Üniversitesi'nde sürdüren Gökçümen'in oldukça çarpıcı yanıtlarından bazıları şöyle:

“Bir biyologa sorarsanız, cevap kısa ve net: İnsan ırkı yoktur. Elimizdeki bilgiye göre, herhangi bir insan grubunu diğerlerinden ayıracak kadar genetik varyasyon (değişken) yok.

Biyolojik olarak ırklar gerçek olsaydı, şöyle bir durum olacaktı: Birbirlerinden tamamen ayrı iki popülasyon düşünün, bunlardan bir kişinin üç milyar harften oluşan genomlarına (bir canlının genlerinin tamamı) baktığınızda 'Bu kişi kesinlikle bu popülasyondandır, diğeriyle hiçbir alakası yoktur.' diyebilmeniz lazım. İnsanlara baktığımızda ise her şey birbirine girmiş durumda. Karmakarışık birçok varyasyon var ve bunu belirleyen en önemli etken coğrafya.

Irk konusunda, özellikle zaman meselesi insanlarda kafa karışıklığına yol açıyor. Modern insanın kökeni 200 bin seneye dayanıyor. Her ne kadar evrimsel olarak bu minik bir zamansa da bir tarihçi için tahayyül etmesi zor. O yüzden bir dilsel grup olarak Türkler veya daha uzun zamandır var olan Fransızca üzerinden ortaklaşan bir grup var gibi geliyor. Ama bundan 3-5 bin sene önce yaşayan Avrupalıların, şimdiki Avrupa topluluklarından nispeten farklı bir genetik yapısı olduğunu biliyoruz antik DNA çalışmalarından. Yani etnik kimliklerle birebir bağdaşan çok eski ve korunmuş genetik işaretlerin varlığı ile ilgili hiçbir şekilde genetik bir kanıt yok.

Etnisitelere dair bildiğimiz en derin genetik temeller belki Yahudi popülasyonlara dair vardır. Kendi içlerinde ilişkilendikleri (evlendikleri) için hızlı evrimleşen, pek bir işe yaramadığı düşünülen genetik işaretlerde bazı ortaklıklarını görüyoruz ama onların bile varlığı sadece birkaç bin sene geriye gidiyor. 2-3 bin sene önce muhtemelen Araplar ve İsrailliler aynı gruptu, zaten şu anda da bir Arap ve İsrailli çok benziyor. Coğrafya çok önemli olduğu için istatistik olarak bir Türk ve Arap'a kıyasla, bir İsrailli ile Arap daha benzerdir, çünkü aynı coğrafyanın, genel olarak Akdeniz havzasının işaretlerini taşıyorlardır. İnsanlar arasındaki çok küçük temaslar bile önemli. Örneğin bir köyden ayda yılda bir kız gitmesi bile genetik varyasyonun hemen karışmasına yol açıyor. “Isolation by distance” kuramına göre, bir gruptan ne kadar uzağa giderseniz, hızlı bir şekilde onlardan o kadar farklılaşıyorsunuz ve yakınınızdakilerle benzeşiyorsunuz. Bu durumda da Türkler ile Azeriler muhtemelen oldukça yakındır, ama Moğollardan nispeten farklıdır."


- Söylediklerinizden yola çıkarak; İstanbul'daki bir Türk Kırgızistan'daki bir Türk'ten ziyade yakınlarındaki bir Kürt'le daha mı yakın?

Başka gruplar için bu tip etnik köken ve coğrafyanın öneminin incelendiği için bunu söyleyebiliyorum; yakın. Bu örnek için de yüzde 90 garanti veriyorum, aksi kanıtlanırsa da çok şaşırırım. Ama tabii ki bunu test etmiş direkt bir çalışma yok.


- “Anadolu'da yaşayanlar” diye kategorize edebileceğiniz bir genom var mı?

Bu analizi yapmadık. Fransa üzerinden konuşalım, çünkü hem genetik bilgi var, hem orta yerde olduğu için Türkiye'ye benziyor. Bir Fransız'ın genomuna bakarak son 200 senedir bir yerde yaşadığını söyleyebiliyoruz. Bunun nedeni bu kişinin tüm atalarının binlerce senedir Fransa'da yaşaması değil, 2-3 yüzyıldır ailesinin Fransa'da yaşaması.

Bir analojiyle anlatayım: Masmavi bir ülke düşünün. Bin kişi bu ülkede yaşıyor ve bunların genomunun belli bir yerinde mavi T harfi var. Ve siz 10 kişilik, dizimde T yerine A olan kırmızı renkli bir aileyi alıp mavinin ortasına koyuyorsunuz. Yüzlerce yıl gibi kısa bir süre içinde kırmızı, mavilerin içine karışıyor ve mavinin ortası pembeleşerek yayılıyor ve mavinin rengi hafifçe değişiyor. Bu tip yüz binlerce işarete bakıyorsunuz ve bir insanın mavinin, kırmızının neresinde olduğunu bulabiliyorsunuz. Bu kadar. Yoksa “Fransızlar binlerce senedir orada, Fransız genleri var” veya “Bu adamda çok fazla Alman geni var, Almanya'dan geliyor olsa gerek'” diyemiyoruz.


- Biyolojide kullanıldığı için ders kitaplarına da ırk kavramı geçti. Biyoloji bu kavramdan ne zaman vazgeçti?

Çok yakın zamanda vazgeçti. Bu biraz utanç verici antropoloji ve biyoloji için. Bu benim uzmanlığım değil ama 1900'lerin ilk zamanlarında dünyada hiçbir entelektüel yoktu ki ırkların varlığından şüphe etsin. Bu İngiltere için de, Almanya, Türkiye için de geçerli. Siyahlar ve beyazlar arasında o kadar kuvvet ayrılığı vardı ki üstüne yoksul, aptal gibi saptamalar yapılıyordu. Fakat şimdi görüyoruz ki bu ayrımın gende bir temeli yok. Hiç fark yok değil, ama çok küçük ayrımlara çok büyük anlamlar yüklenerek yaratılmış değişiklikler.


- 1937'de Türkiye'de Atatürk'ün manevi kızı Afet İnan'ın öncülüğünde “Türk milletinin ırksal tespiti” için araştırma yapılıyor ve “Türklerin kafatası brakifesal, burun düz, gözler badem” benzeri saptamalar yapılıyor. Bunlar sizin için gerçek olmayan fiziksel çıkarımlar mı?

Öncelikle şunu anlatmam gerekiyor. İnsan genomunu oluşturan üç milyar harften bahsettik, bu ciltlerce kitap yapar. İki insanın genomları arasındaki fark ortalama binde bir. Genetik çeşitlilik dediğim şey bu yüzde 0,1 noktasında. Üstüne üstlük insanlar arasında değişiklik gösteren bu yüzde 0,1'in sadece yüzde 10'u insan toplulukları arasında fark gösteriyor. Yani Türkiye'den veya Fransa'dan örnekleme yaparsak zaten insanların arasındaki genetik değişikliklerin yüzde 90'ını görüyoruz. Bu hesapla ülkelerin arasındaki fark ise genomun 10 binde birine tekabül ediyor. Biz de genetikçiler olarak bu farklılıklara odaklanıyoruz sorduğumuz soruların niteliğinden dolayı. Genom çok uzun olduğu için binde birin yüzde 10'u bile hala milyonlarca harf ediyor. İnsanlar arasındaki genetik fark çok az ama bazı farklılıkları zorlayarak da olsa görebiliyoruz.

Sorunuza gelince, evet, kafataslarını karşılaştırınca varyasyonlar görüyorsunuz. Ama iki soru doğuyor: Bunların hangisi genetik, hangisi çevresel koşullardan (mesela diyet veya iklim) kaynaklanıyor? Tam cevabı bilmiyoruz. Örneğin, Doğu Anadolu'da kafa bağlama var bebeklerde ve insanın kafatasının şeklini değiştiriyor, fakat bu şekil değişiminin hiç bir genetik temeli yok. Özellikle Batı Avrupalılar buna çok sonra ayıyorlar. Veya eksik diyet kemiklerin gelişimini kötü etkiliyor. Sosyal ekonomik durumun da kemikler üzerine yaptığı önemli değişiklikler var. Ağır iş yapan insanlarda bazı problemler oluyor. O yüzden bu varyasyonların sebeplerini ayrıştırmak çok zor.

1930'larda dünyanın her yerinde ırklarla ilgili araştırma yapılıyor. Bu neredeyse bir ulusal göreve dönüşüyor, çünkü siz yapmazsanız başkaları sizin için yapıyor. Ki bundan bir süre sonra Almanya, Hitler vakası gerçekleşiyor. O yüzden de referans gösterilen bu araştırmalar ne Atatürk ve Afet İnan'ın özelinde yaşanan bir durum, ne de güncel. 50 sene sonra biz 21. yüzyıl genetikçilerine de bakıp ne saçma önyargılar üzerinden araştırma yapmışlar denilebilir. Fakat şimdi kimse şunların kafatası şöyleymiş gibi 1940'ların makaleleri üzerinden yol almıyor. Ayrıca, işin uzmanları Batı Afrika'dan ve Çin'den gelen iki kafatasını ayırt edebilseler de “Bu da zeki, bunun şu yetenekleri var” gibi özelliklerden bahsedemezler. Avrupalılar'a kıyasla Türklerin burnu dar diyebilirsiniz, ama bir sürü Türk var ki geniş burunlu, bir sürü Avrupalı var ki küçük burunlu. Şahsen, burnun geniş olmasının biyolojide neye karşılık geldiğini bilmiyorum.


- Bir genetik antropolog olarak “Türk” gibi tanımlamalar size ne ifade ediyor?

Benedict Anderson'ın terimiyle, Türklük de aynı Fransızlık, Ermenilik, Kürtlük, Almanlık gibi “imagined community” (hayali cemaat). Bu konuda Türkiye'de özellikle entelektüel elitlerin halkın üzerinden genel ideolojik kavramlarla konuşması beni rahatsız ediyor. Köylerde yaptığım söyleşilerde, birçok köylünün kendilerini Türklük'le, Orta Asya'dan gelmiş olmakla tanımladıklarını görüyorum; bazı köylerde Kürtlük'ün, bazılarında Alevilik'in önemli olması gibi. Bu bence son derece normal ve dünyanın her yerinde görülen bir kültürel kimlik oluşumu. Bu tip oluşumlar hepimizin aidiyet duygusu için önemli ve milliyetçilikle, ulusalcılıkla bence direkt alakası yok. Ama entelektüel seviyeye çıktığımda 70 milyon için genellenmiş “Türk ırkı yok, Kürtler binlerce yıldır burada, Türkler işgalci” veya “Kürtler dağ Türk'üdür” gibi söylemlerle karşı karşıya kalıyorsunuz.

Ben garanti veriyorum ki, kimse Kürtlerden ve Türklerden DNA alıp “Siz farklısınız”ı kanıtlayamaz. Ne Kürt geni var, ne Fransız geni var. Bütün toplumlar içinde her şey var. Zaten Ermeniler ve Türkler arasında bir araştırma yapıldı. Ve genetik bir farklılık çıkmadı. Ama genetik farklılık olmaması Türk veya Ermeni yoktur demek değildir. Ermenilere gidip “Siz Türklerle aynısınız, Türksünüz” denemez. Çünkü kültürel olarak varlar. Ama Türk milliyetçiliğine karşı argüman geliştirirken “Irklar gerçektir. Ermeni ırkı vardır, ama Türklerin ırkı yoktur” demiş gibi oluyorsunuz. Benim profesyonel düşüncem, ırk kavramını mümkün olduğu kadar siyasi söylemden uzak tutmak. Çünkü benim kanaatime göre toplumları biyoloji üzerinden sınıflandırma hem hiçbir şey üretmez, hem de bir sürü sorun çıkarır.


- Irk yok ama ırkçılık mı var?

Dünyada ırkçılık olduğu için biz bugün ırkı tartışıyoruz, yani ırk kavramına mana veren ırkçılık. Spesifik bir örnek olarak Amerika'da ırkçılık var. Ve bana, Amerika'daki akademik ırk tanımları ve ırksal çatışmalar söylemi, Türkiye'nin elitine yansıyormuş gibi geliyor. Hâlbuki Amerika'nın tarihinde köle ticareti var, bazı gruplar gelip uzun zaman izole kalıyorlar, yerli Kızılderililer var vs. Köle ticareti için getirilen Batı Afrikalılar, pat diye beyaz bir hegemonyanın altına konunca bir DNA alıp “Sen yüzde 60 Afrikalı'sın” denebiliyor o zaman ve bunun çok derin ve tartışılması gereken sonuçları oluyor. Ama Türkiye'de ırkçılık var mı bilmiyorum, çünkü bunun için önce kendini bilmek de gerekir. Türkiye'de “Ben 20 nesildir Kürt'üm", “50 nesildir Türk'üm” denilebilir mi? Açıkçası ben kendim için söyleyemem.

Kaynak: Radikal

türkçü kürtçü olmanın mantığı

cemree
türkçü, kürtçü olmanın mantığı dersleri berbat olan başarız bir öğrencinin durumu gibidir. o öğrenciye tembel, başarısız vs demeniz onun kolay kolay kabulleneceği birşey olmayacaktır.

Başarısız bir öğrenciye zekisin ama çalışmıyorsun dendiği zaman gerçekten zeki olduğunu düşünüp derslerinde başarısız olmanın arkasında başka nedenler arar. nasıl ki şuan da türk ve kürtlerin çok acı durumda olmasına rağmen kendilerini üstün görmeleri gibi.

*- hiç birşey üretmiyoruz
* -dünya pazarında bizi temsil edecek adam akıllı birşey yok
* -bilimde tübitak örneği ile dünyanın en rezi ülkesi olduğumuz düşünüyorum
* -sağlık alanında başarımız yok ( yaraları hızlı iyileştiren bir buluşun tübitak tarafından seçilmeyip, papaz eriğini imam eriğine çevirme projesinin seçimesi)
*-Ülkecek oy kullanma mantığımız ''kötünün iyisini arama'' iyiyi aramıyoruz.

Bir kaç örnek vermek istiyorum. hepsi son aylarda yeni icatlarla ilgili

-almanlar tarafından VTOL Hava Taksisi testi başarıyla geçti. bizim hala ürettiğimiz arabamız yok lan

-Nebraska-Lincoln üniversitesinde mühendisler bilgisayar ısısından elektirik üretti.

-ABD-Alabama merkezli Volatile Analysis şirketi kanser tespiti yapan sakız üretti.

-British Columbia Üniversitesi'nden bilim insanları bakterileri kullanarak, kirli suları içme suyuna çeviren bir sistem geliştirdi.

-Mayo Klinik tarafından yapılan Omurilik İmplantı Sayesinde Felçli Hasta Ayağını Oynatabildi.

-Michigan State Üniversitesi'nden araştırmacılar tümüyle mürekkepli yazıcı kullanarak ilk esneyebilir entegre devreyi geliştirmeyi başardılar. Bu sayede akıllı kumaşların seri üretimi yapılabilecek ve maliyet düşecek

-Tokyo tabanlı girişim şirketi Vaqso , sanal gerçekliği arttıracak oyunların vb. tecrübelerin kokusunu alabileceğiniz sanal gerçeklik başlığı geliştirdi. Tokyo'da basın konferansında tanıtılan Vaqso VR gözlük online oyunlarda kokular sayesinde gerçekliği artırmayı planlıyor.

-İspanyol Arkyne Technologies Bioo Telefonunuzu ,Saksıdaki Bitkinizin Fotosentez Enerjisiyle Şarj Ediyor

daha fazlasını bir başlık altında topluyorum (bkz:en son buluşlar icatlar)

kısaca dünya bizim çok çok önümüzdeyken bataklığın içinde üstün olduğunu söylemek üstelik bu üstünlüğünün sırf ırkından dolayı olduğunu düşünmek utanç verici.

Üstün mü olmak istiyorsunuz ya da bununla övünmek mi istiyorsunuz, ya da kendine milliyetçimi diyorsun milletini övmek mi istiyorsun. bak mesela çok iyi bir roman yazıldığı zaman ''fransız yazar'' ingiliz yazar'' gibi milleti vurgulanır ya da ''koreli yönetmen'' japon bilim insanları''. Kişisel olarak birşeyler başarmış bir insan olursanız sadece kendinize değil ülkeniz ve milliyetinize ister istemez gurur kaynağı olacaksınız. Kanserin %100 tedavisini bulduğun zaman bu ''türkler kansere çare buldu'' diye haber olur tarih boyunca böyle bilinir.

yazıyı çok uzattım ama bunu yazmamın sebebi çevrem, arkadaşlarım sosyal medya vs sürekli türkçülük üstünlük vs dem vurup insan olarak hiç bir başarısı olmayan sadece tüketiçi tipler olmaları.

umarım bir gün üretip başarırız o zaman övündüğümüz, övüneceğimiz somut birşeyler olur.