confessions

LulzpaX

rom  · 3 Mayıs 2017 Çarşamba

  1. toplam giri 77
  2. takipçi 30
  3. puan 2380

nazım hikmet vatan hainliğine devam ediyor hala

LulzpaX
Vatan Haini

Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.
Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz, dedi Hikmet.
Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.

Bir Ankara gazetesinde çıktı bunlar,
üç sütun üstüne, kapkara haykıran puntolarla,
bir Ankara gazetesinde,
fotoğrafı yanında Amiral Vilyamson'un
66 santimetre karede gülüyor,
ağzı kulaklarında, Amerikan amirali
Amerika, bütçemize 120 milyon lira hibe etti,
120 milyon lira.

"Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz" dedi Hikmet
Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.

Evet, vatan hainiyim,
siz vatanperverseniz,
siz yurtseverseniz,
ben yurt hainiyim,
ben vatan hainiyim.

Vatan çiftliklerinizse,
kasalarınızın ve çek defterlerinizin içindekilerse vatan,
vatan, şose boylarında gebermekse açlıktan,
vatan, soğukta it gibi titremek ve sıtmadan kıvranmaksa yazın,
fabrikalarınızda al kanımızı içmekse vatan,
vatan tırnaklarıysa ağalarınızın,
vatan, mızraklı ilmühalse, vatan, polis copuysa,
ödeneklerinizse, maaşlarınızsa vatan,
vatan, Amerikan üsleri, Amerikan bombası,
Amerikan donanması topuysa,
vatan, kurtulmamaksa kokmuş karanlığımızdan,
ben vatan hainiyim.

Yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla:
Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.

28.7.1962

https://www.youtube.com/watch?v=xrY2RW30zMY


das kapital

LulzpaX
das kapitali okumayı düşünüyorum ama yanımda 2-3 kişi olması lazım bir program çıkartacağım 2-3 kişilik küçük bir grup ile okuyacağız parça parça üstüne tartışmalar yaratacağız. ama insan bulamıyorum tahminen 3 cilti 9-12 ay sürecek.
8

eflatun devlet

LulzpaX
Önerebileceğim en iyi kitaplardan birtanesi şöyle ki asıl konusu devlet yönetimidir, ama genel yelpazesi vardır zorbalık, iyilik mi? kötülük mü? sanat, müzik gibi güncel konulara değinir genellik ile tartışma tarzıda ilerler 3-4 kişi arasında büyük düşünür sokratesi düşüncelerini ve fikirlerini anlatır eflatun(platon) onun öğrencisidir ve kitabı o derler. sokrates idam edilmiştir.

Sokratesi ölümü;

Sokrates'in içinde yaşadığı Atina Devleti dış işlerinde problemliydi. Doğudan Persler, diğer yönlerden de Yunan şehir devletleri iktidar mücadelesi içindeydi. Sparta ve müttefiklerine karşı mağlup olunmuştu. Savaşlar ve siyasi mücadeleler demokrasi, yani halk gücü ile yönetilen devleti zor durumda bırakıyordu. Çareyi demokratik diktatörlükte buldular. Böylelikle hem uygar vatandaşlarını gücendirmeyecek, hem de iç ve dış tehditlere karşı güç toplayacaklardı. Yalnız kulaklarına bazen soru sormak, tartışmak, sorgulamak gibi kelimeler geliyordu. Böyle şeyler itaati ve hizmeti aksattığından engellenmeliydi. Bu kelimeleri çok sık kullanan yaşlı bir adam iyice dikkat çekmeye başlamıştı. Sokrates adlı taş ustası soruları dilinden düşürmüyordu. Bir de Delphi'deki kahinle ilgili bir hikaye vardı. Güya kahine en bilge kişi kimdir diye sorduklarında Sokrates adlı çulsuzu söylemişti. Üstelik bu adam ben cahilim diye ortalarda dolanan bir zındık!

Neyine güveniyordu ki? Hemen mahkemeye çıkarıldı. Korkup özür dilemesi ve sinmesi bekleniyordu. İktidarı sorgulayanlara ibret olması isteniyordu. Ama o beklenmeyen bir şey yaptı ve mahkemenin üstüne üstüne gitti. Konuştukça konuştu. Atina gençliğinin aklını karıştırmak, devletin tanrılarına inanmamak ile suçlanıyordu. Halbuki o adalet ve iyilik yargılarının yanlışlığına dikkat çekmiş, kendi toplumu için, kendisiyle eleştiri yapmıştı.

“Beni suçlayanların üzerinizde nasıl bir etki bıraktıklarını bilemem, Atinalılar; ama öylesine inandırıcı konuştular ki, neredeyse bana kendimi unutturdular; ve gene de söylediklerinin hemen hemen tek bir sözcüğü bile doğru değil… …Bu yüzden, ey yargıçlar, ölüm karşısında umutsuz olmayın. Eminlikle bilin ki, ister bu yaşamda olsun isterse ölümden sonra, iyi bir insanın başına hiçbir kötülük gelemez. O ve onun olan hiçbir şey tanrı tarafından göz ardı edilmez; ne de benim yaklaşan sonum yalnızca bir şans sonucunda olmuştur.”



Platon idamdan sonra 40 yıl kadar avrupa, hindistan, anadolu gibi yerleri gezdiği iddia edilir sonrasında ise tekrardan atinaya gelir ve burda sokrates gibi akademialarda sokratesin düşüncelerini paylaşır platon(eflatun) devleti kitabı insanlık için çok önemli bir kitaptır okunması gerekir ama okuyucusda azdır ne yazık ki! ama sözlük yazarlarının bu kitabı okuması gerekiyor şiddet ile tavsiyemdir.

Devlet Sokrates'in sağlıklı ve mutlu bir toplum hayatı için düşündüğü devlet modelini anlatır. Günümüzdeki devlet felsefesi üzerinde temel kaynaklardan biri olması açısından önemlidir. Aynı zamanda mutluluk felsefesi üzerine yazılmış bir metindir. Eser Platon tarafından yazılmıştır. Fakat eserde Platon'un hocası olan Socrates'in konuşmaları yer almaktadır.

Platon, "Devlet" adlı eserinde ideal devletin nasıl olacağını belirtmiştir. Bu devlette insanlar üç sınıfa bölünmüştür; Çalışanlar (işçiler, çiftçiler, zanaatkarlar), bekçiler (askerler) ve yöneticiler. İşçi sınıfı çalışıp üretimde bulunarak devletin maddi ihtiyaçlarını karşılar. Bekçiler sınıfı toplum içinde güvenliği ve dışarıya karşı devletin varlığını savunur. Yöneticiler sınıfı ise devleti yönetir.

Bu toplumda her sınıfın bir erdemi vardır. İşçi sınıfının erdemi kanaatkâr olmak, bekçi sınıfının erdemi cesaret, yöneticilerin erdemi ise bilgeliktir.Ayrıca bu toplumda Kadın-Erkek eşitliği mevcuttur.

Platon'un açtığı bu ütopik devlet anlayışı yolu, gelecekte hem doğu hem de batı felsefelerinde temsilciler bulmuştur.


diyalektik

LulzpaX
Maddecilerin en çok tutuğu tez, şöyle ki herakleitos'un temelini attığı sonrasında doğu kültüründe yin-yang olarak tez sonrası ile hegel tarafından geliştirilerek ulu alman idealizm'in bir parçası olmuştur. Marks bunu ruhanilikten ve idealist bakış açısından çıkartarak Diyalektik materyalizm kuramını inşa etmiştir.

Diyalektik akış şu şekildedir;

A + E = Æ

A' burda tez oluyordur, sonrasında bunun her zaman karşısı olan E vardır karşı-tez bunlar ile savaşır ve sentez oluşturur, bu sentez yine bir tez olur bu sürekli böyle akar gider

daha iyi anlamak için bu fotoğrafı bakmak yeterlidir diyalektikiği flowcharı


0 /