ateist ve dindar insanlar arasındaki farklar

giyotin
Sorgular / biat eder
Gerçekçidir / masal dünyasında yaşar
Üretir / tüketir
Hakkını arar / şükreder
Okur / dinler
Gözlem yapar / dikizler
Vs vs liste uzar...

(Edit: Başlık için açıklama yapmam gerekti üzgünüm. Dindar kelimesi bir dinin fanatizmini yapan kişi anlamında kullanılmıştır. inançlı olmak, laik yaşam tarzı yada laik toplumu benimsememek anlamına gelmez fakat din fanatiği olmak bunların konuşulabilmesini bile imkansız kılmaktadır)
4
petrenko
inanmayan biri olarak ateist ve dindar kişi arasındaki arasındaki tek farkın bir yaratıcıya kalpten iman edebilme kabiliyeti olduğunu düşünüyorum zira varlığının kanıtlanamamış olması yokluğunun kanıtlanamadığı gerçeğini değiştirmiyor.(sadece ilah dinler için soylemiyorum) tanıdığım çok sorgulayıcı, eleştirel, bağnazlıktan uzak dindarlar da var sırf benimle aynı goruslere sahip olmadığı için onları hakir göremem..
2
düzadam
@1 deki özelliklerin tam tersi olabileceğinide düşünüyorum. bir insanın inancına göre genelleme yapılamaz. başlık hakkında yazacak olursam;
Ateist tanrı olmadığını düşünendir.
Dindar teizim inanç sisteminin içindeki herhangi bir tanrıyı seçip inanmaktadır.
1
miractanyuvarlananninja
Evrene bakış açısının farklı olmasıdır. Evrimcilik ve yaratılışçılık taraflarını seçmek gibi, bakış açı farklılığını da sert şekilde eleştirmemeliyiz diye düşünüyorum. Burada ateistleri yüceltip dindarları gömmek doğru değildir ancak belli bir konu üzerinde yoğunlaşılarak değerlendirilebilir ve eleştirilebilir, bu şekilde fazla yüzeysel kalıyor.
1
giyotin
Bir inanca mensup olmak yada bir veya daha fazla tanrıya inanmak kişiyi dindar yapmaz, inançlı yapar. Dindar kişi inancını salt kendi kalbinde yada vijdani sınırlarında yaşamaz, bunun ötesinde toplumsal yaşam alanlarında bunu gösteren, inancının gerekliliklerini topluma dayatan kişi anlamında kullanılmaktadır.

Ayrıca

https://tr.sputniknews.com/bilim/201705151028471800-calisma-sonuclarina-gore-ateistler-dindarlardan-daha-zeki/
3
Valar dohaeris
inançlı hayatının temeline dini alır. mensup olduğu dinin dogmatik kurallar ile dolu ve öteki hayat inancına sahip yapısından ötürü daha kısıtlı bir yaşam sürer. Görünmez, duyular ile algılanamaz güç ve kuvvetlere inanır. Ateist ise hayatının temeli olarak bilimi ele alır. Kanıtlanamadığı sürece hiçbir doğaüstü güç, teori veya kuvvete inanmaz. Öteki hayat inancı olmadığı için tek hayat, tek kurşun, tek şans odaklı yaşamaya çalışır. Sanırım aralarındaki en bariz fark bu.

Zeka konusu ise görecelidir. Kişinin zeka seviyesi mensup olduğu din ile tam olarak ölçülemez. özellikle 10-16 yy. arasında yaşamış olan Müslüman bilim insanlarının günümüzdeki herhangi bir ateistten daha aptal olduğuna inanılabilir mi? Veya aziz sancar bir ateistten daha aptal diyebilir miyiz? Burçin isimli başörtülü, İslam dinine mensup bir kadın da yeni bir galaksi keşfetti mesela geçenlerde. Haberimiz var, öyle değil mi?
Eleştirmek yerine yapıcı olalım yani arkadaşlar. sadece sıradan insanlar eleştirmekle yetinir, kendine ve topluma bir şey katmaya çalışmaz.
anne boleyn
bu konuya biraz farklı bir bakış açısıyla yaklaşacağım. ateistler tanrı'nın var olmadığına inanıyor ve buna kesin gözüyle bakıyor; dindarlar da tanrı'nın varlığına kesin gözüyle bakıyor. aralarında bu konuda fark yok. sadece biri diğerini savunur iken diğeri de diğer görüşü savunuyor. kısaca ikisi de mutlaklığı savunuyorlar.
lakin ateistler bilgilidir, çalışkandır ve kesinlikle cahil değildirler. bu yüzden dindarlardan onları ayıran en büyük özellik cahil olmak yerine bilgiyi seçmeleridir.
valonqar
(bkz: karikateist sen misin?)

bıkmadınız mı şunlardan la. yok ateist şöyledir, sorgular, zekidir... geçin efendim bunları, geçin. bırakın şu argümanları. adamakıllı ateistlerle tartışmayı, güzel argümanlar kullananlarla konuşmayı ben de çok severim. zira hem bir şeyler öğrenirim, hem de inancımda bunun yerini araştırırım ve tanrıyla olan ilişkimi güçlendiririm. ama bu nedir şimdi? imanlı birisi sorgulayamaz, öyle mi? vay anasını. peki.

masal dünyasında yaşar. hahahah olm. ne hakkın var senin birinin inancına masal dünyası demeye?

hakkını arar / şükreder. hmmmmmmm. düşündürdü. bundan sonra hakkımı arayamacağımı da öğrendim. tişikkirlir kirikitist.

okur / dinler. bundan sonra kitap da alamıyorum sanırım. neyse. sesli kitapla işimi hallederim ben de. swh.

gözlem yapar / dikizler. ya kjahsgfdvhabjsnkdmlaksjdnhgfdatcsvygduhbnıjmoplğ. dayanamıyorum artık. ah, kalbim. n'aptın ya? peki, ateist çomar kardeşim, peki. sen ateist olunca iq'un falan arttı. arabın dini falan. savaş? 9 yaşındaki kız? ya kardeşim ben sorgularım onlar biat eder? of. müslüman olmamama rağmen bıktım sizlerden. dayanamıyorum. pes ettim. malın tekiyim evet. hakkımı aramam, şükrederim. okumam. dinlerim. kandırılırım. dikizlerim. masal dünyasında yaşarım. çünkü ben bir dine inanıyorum. evet.

yazık.

edit: imla
3
laiksavar
sol tarafta kötü özellikleri de olan bir stereotipin iyi özellikleri, sağ tarafta da iyi özellikleri de olan bir stereotipin kötü özellikleri sıralanarak, yanlış tanımlar üzerine kurulu, propaganda amaçlı oluşturulmuş bir listedir.

ateistler de en az dindarlar kadar cahildir.
diablo
Doğru biat ederler ama şunu unutma hava atmak için ben ateistim diyen de var tanıyorum adam açıp bir kitap bile okumamış sorgulamamış fakat ateistim diyor bakmayın bende ateistim ama en azından kitapları açıp okudum müslümanlara da var sorgulama o yüzden çok irdelememek gerek.
0 /