sanat toplum içindir

unafraidx
Toplumcu Gerçekçileri okuyunca oha cidden böyleymiş diyebileceğiniz , yaklaşık bir asır yıl önce bile kaleme alınmış olayların ve sorunların hala devam ettiğini görünce hak verebileceğiniz bir durum.

harflervekibrit
Katılmadığım önerme. "Sanat" çok genel bir kavram. Toplumun yapısına ve durumuna göre değişir. Toplumcu gerçekçi dönemde, bu şekil bir sanata ihtiyaç varmış. Ama kollektivizmin bir kenara atıldığı, bireyselliğin öne çıktığı günümüzde sanat toplum için değildir.
Kendi halimde şiir yazan bir insanım, yazdığım hiçbir şiiri toplum okusun diye, bundan bir şey öğrensinler, ders çıkarsınlar diye yazmam. Kelimelerle oynamak hoşuma gittiği için yazarım. Keza edebiyatla ilgili sanatlar veya bireysel düş gücüne dayanan resim, heykel gibi sanatlar bana kalırsa sanat içindir.
Sahne sanatlarında da bence yine bireysel olanı yani mesajı öznel olanı makbul. Ama toplum için olmaya en müsait sanat sinema ve tiyatrodur.
Ha, gönül ister ki toplum sanattan anlayacak kadar gelişmiş olsun da sanat için yapılan sanat, aynı zamanda da toplum için olsun. Günümüzde herkesin anlayıp "çoğunluğun" seveceği işler malesef direk niteliksiz iş demek oluyor. (bkz:recep ivedik)
jakoben
soru kendi içinde ikilem. sanat toplum için mi yoksa sanatçı için mi? böyle bir çıkmazı olan soruyu akıl eden zat,akılcı bunu cevaplamaya kalkışan kuşaklar aptaldır bence.sanat hem toplum için hem sanatçı için olabilir.icra edilen sanatın içindeki duygu değişkenliği bunu tam olarak sıfatlandırmayı engeller.mesela harfler ve kibritler her ne kadar kişisel bir davası, meselesi ilan etse dahi yazdıklarını okuyup harikulade bir biçimde empati yapabilecek bir okuyucuyu gerek amıylasşasda..arzular.bu arzu kaçınılmazdır.sanat herkesi azdırır...arzunun göbek adı sanattır kısaca.
14
zeybek
kanımca edindiğim tecrübelerle de değerlendirdiğimde sanat sanat içün diyebilirim. toplum için yapılan şey esnaflık gibi. satsın diye yaparsın. ama sanat için, içinden gelen,, herhangi bir sanat dalında verdiğin eserler, illa ki ilgilenen insan bulur, hatta belli bir güruh da oluşturabilir. ilgi odağı olmaması da o icra edilen sanatın boş beleş olduğu anlamına gelmez.

toplumu sikiyim topluma bir şey bırakırsan burnu boktan çıkmaz sanatın. hah ivedikler ceberler toplum için yapılıyor, bok atmaya gelince önden koşuyorsun ya uygulamalı anlatım işte sana.
zehir
Günümüzde Sosyete Köpekleri Yüzünden Sanat Kelimesinin İçi Boşaltılmış Durumda. Sanat Denildiğinde Yeni Jenerasyonun Anladığı Şey tvde pop müzik Söyleyen Vatandaşlar Geliyor Akla Ama Nerden Bilsin Çocuk Leonardo Da vinci'nin Mona lisa'sında Altın Oranı Kullandığını(O Tarihte Altın Oran Henüz Ortaya Dahi Atılmamıştı). Asıl Sanat Bilim'e Esin Kaynağı Olandır. Yeni Nesil Bundan Bi Haber Yaşıyor.