felsefenin başlangıcı

hena
Felsefe: bilgelik sevgisi anlaminda kullanilan felsefe, sınırlı bir varlık alanının bilgisini değil, bütün varlık alanlarını içine alan varlığın, yani gecel olarak varlığın bilgisini ifade eder. Böylr bir bilgi tümel bilgidir. Felsefe hakikati arastiran bir bilgidir.

Herkesin evreni ve insanı doğaüstü mitolojik güçlerle açıkladığı, efsaneler yarattığı bir dönemde bir çılgının çıkıp merak edilen şeyleri rasyonel bir şekilde anlatmaya ve anlamdırmaya çalışmasıyla birlikte başladı bence *
Valar dohaeris
Bir felsefe öğrencisi olarak hakkında zamanında proje ödevi bile hazırladığım bir konudur. Şimdi onu buraya yazıp kafanızı 15 sayfa ile karıştırmak istemiyorum. O yüzden özet geçeceğim.

İlk eserlere, filozoflara ve görüşlerine bakılırsa insan ilk önce yaşamın kaynağı, hayatın, duygularımızın, kavramların, ölümün, kararlarımızın amacı ve ölümden sonrası, tanrının varlığı-yokluğu gibi temel konuları sorgulamaya başlamıştır. Birkaç örnek soru ile;
Hayat nedir? Neden yaşıyoruz? Hayatın ve her şeyin kaynağı nedir? (Thales'e göre bu su idi) iyi ve kötü nedir? Güzellik nedir? Neyin iyi, kötü veya güzel olduğuna nasıl karar veriyoruz? Bir şeye güzel derken güzelden kastımız nedir? Onun güzel olduğunu önceden biliyor muyduk yoksa o an mı karar veriyoruz? Ölüm nedir? Bir son mudur yoksa başlangıç mı? Tanrı var mıdır? Ceza nedir? Adalet nedir? Mutluluk nedir? İnsan gerçekten mutlu olabilir mi? Kalıcı mutluluk olabilir mi? Haz nedir? Neden bir şeylerden haz duyarız? Zevk nedir?

Gibi...
sessizce
Rahatlıktan başlamıştır birader.
Bak Antik Yunana Tüm ticaret yolları Atina dan Geçiyor.
Adamların refah seviyesi o kadar yükselmiş ki insan oğlu bişey üretmeden bi bok yapmadan duramaz. Onlarda kendini Felsefeye vermiş.