Sekülerizm

laikus
Sekülerizm veya sekülarizm..toplumda ahiretten ve diğer dinî, ruhanî meselelerden ziyade dünya hayatına odaklanılması yönündeki hareket..TDK, sekülerizm kavramına karşılık olarak (bkz: dünyacılık) sözcüğünü önermiştir..

*Seküler

sıfat- Fransızca (séculier)

Laik yaşama ait, dinden bağımsız olan..

Sekülerizm Tanımları:

Siyasi anlamda, sekülerizm din ve devletin ayrılmasıdır ki bu din ve devletin birleşmesi olan teokrasinin zıttıdır.

Felsefi bir açıdan, sekülerizm devletlerin dogmatik bir inanç değil de nedensellik ve deneysellik üzerine kurulu olduğu, somut ve bilimsel temellere dayandığı kavramı ve düzenidir.

Modern zamanlarda, genel kanı insanların özgürlük ve eşitlik ideallerinin yasa ile korunduğu bir siyasi sistemin kralın veya ruhban sınıfının dinî dogma, istek ve kuralları merkez alan ilahi hak ve yargılarından oluşan bir siyasi sistemden daha üstün olduğu yönündedir.

Sekülerizmin bir başka tanımı da; dinin bir toplumun kamusal mesele ve işlerine karışmaması ve bunlarla bütünleşmemesini savunan ve belirten düşüncedir.

Sıklıkla Avrupa’daki Aydınlanma hareketiyle ilişkilendirilen sekülerizm, Batı toplumu ve siyasi gelişimi açısından çok önemli bir yere sahiptir. ABD’deki kilise ve devletin ayrımı ve Fransa’daki laiklik (laïcité), pratik anlamda olmasa da prensip bakımından büyük oranda sekülerizm kaynaklıdır.

Ayrıca, sekülerizm din ve doğaüstü inançların dünyayı anlamak ve günlük hayat için temel teşkil etmediğini savunan sosyal ideoloji olarak da tanımlanmıştır. Seküler kavramının diğer kullanımları ve sekülerizmin barındırdığı terminoloji hakkında daha detaylı bilgi için sekülerlik maddesine bakabilirsiniz.

Sekülerizm, seküler formların (siyasi, toplumsal veya felsefi) savunulması ve ortaya konmasına verilen isim olarak da kullanılmıştır. Sekülerizm hakkındaki genel bir yargı da ateizme denk tutulmasıdır ki bu yanlıştır. Aslında birçok seküler birey, bireysel anlamda kendilerini dindar saymaktadırlar. Ateizm tanrının varlığını sorgularken, sekülerizm dinî otoritenin dünyevi işlerde yargıç olup olamayacağını sorgular.

Sekülerizm siyasi, felsefi ve toplumsal alanlara nüfuz ettiği için birçok farklı olgu ve kavramda bulunmaktadır. Sekülerizmin özü nedeniyle nüfuz ettiği farklı kavramların bir kısmı bu maddede incelenmiştir. Etik hukuk ve haklar bunlara örnek olarak verilebilir..

(Bu paylaşımım Alıntılarla desteklidir)
ickial
Türkçe karşılıgının tam olarak ne oldugunu anlayamadıgım kavram. Dünyevileşmek falan diyorlar artık ne kadar öz bilemem.

Laiklik ile de sıkça karıştırılır bu kavram. Özünde ikiside din ve devlet işlerinin ayrılması olarak tanımlanabilir. Ama biraz derine indikçe gözle görülür farklar vardır. Laiklikle dini kurumlar devletin kontrolü altındadır. Din adamına devlet memuru olarak maaş verilmesi gibi. Ama sekularizmde iş biraz daha farklıdır. Din ve devlet birbirinden bagımsızdır. Yani devlet dini kurumların sorumlusu degildir ve din adamlarına maaş baglamaz.
darkmordecai
Dinin hayatımızdaki yönünün azaltılması hatta kaldırılmasını savunan bir görüş.Atatürkün laiklik ilkesine büyük ölçüde uyan bir sistem.yani teokrasinin tam anlamıyla zıttıdır.avrupadaki aydınlanma çağı ile de ilişkisi vardır.fakat yine de sekülerizm ateistlik ve dinsizlik değildir.devletin dinsel kurumlardan ayrı olması Ve her türlü din ve inanışın kanun önünde eşit kabul edilmesi amacını taşır.
frantz fanon
sezar'ın hakkı sezar'a tanrı'nın hakkı tanrı'ya şeklinde özetlenebilecek durum, toplumsal kabullenmişlik. bugün (batı ve doğu) avrupa ülkelerinde dine bakışta ana akım olsa gerek.
(akp egemenliği öncesi) okulda bize resmi olarak "laiklik" diye öğretilen şeydi sekülerizm. din, politik değildir yani gökyüzünde tanrı'nın yasaları varsa yeryüzünde anayasaya bakılır. ortaçağla hesaplaşan, protestanlığı çıkaran hristyanlıkta nispeten tuttu. islam ise cok politik ve toplumsal bir dindir.