platon'un demokrasi anlayışı

deist imam
Adam milattan önce 347 yılında ölmesine rağmen günümüz türkiyesini çok iyi özetlemiş dedirten anlayıştır.

Ayrıca günümüz türkiyesi==>> 15 temmuz şehitler türkiyesi
Valar dohaeris
Platon demokrasinin bilinçsiz ve yanlış ellerde ne kadar tehlikeli olabileceğini Hocası Sokrates'in öldürülmesi/idam edilmesi ile daha iyi anlamıştır. Demokrasiye olan bakış açısını hocasının ölümünden ardından kesin olarak belirlemiş, özellikle "Devlet" adlı eserinde bunu günümüze kadar ulaştırmayı başarmıştır. 2500 yıl önceden verilen bir uyarıyı neden hâlâ alamadık? Tartışılır...
franz
filozof kral önerisini ortaya atarak, devleti filozofların yönetmesini önermiştir. burada kullanılan filozof, bilindiği anlamı dışında, bilmeyi seven ve düşünen kişi olarak tanımlıdır. sanırım bu yönüyle zamanla savaşların ne gereksiz düşüncesi üzerinde fikir birliğine varılacağını, karşılıklı konuşarak her şeyin yoluna sokulacağını düşünmüştü.

ayrıca, oy veren insanların okumuş insanlar olması gerektiğini söylerken şuna da değinmiştir;

-devleti eğer siyaset ve politika bilen kişiler yönetecekse, bu alanlarla ilgisi olmayan kişilerin oy vermesinin ve cahil kişilerin devlet yönetimine katılmasının ne önemi vardır?

bilinir ki, o dönemde halkın her kesiminden insan meclise girip -bir günlük bile olsa- yönetim üzerinde söz sahibi olma, eleştirme ve isteğini dile getirebilme hakkına sahipti.