kitap okumak

azadi
-Vücudumuzun kan dolaşımını sürdürmesi için farklı farklı birçok besine ihtiyaç duyduğu gibi, ruhun da yeterli huzur için çeşitli duyguları belli aralıklarla tatması gerekir. Hayret etme gereksinimi de bu duygulardan sadece biri. Orta sınıf çoğunlukla dedikodu ile karşılar bu ihtiyacını. Genelde hoş karşılanmayan kadınlara özgü olduğu sanılan bu alışkanlık, dedikoduyu yapan kişi açısından, hayret etme gereksinimini karşılayacak seçeneklerin az olmasıyla gelişir. Fakat günümüzde kadınların dedikodu yapmasını doğru bulmayan birçok kişi, buna alternatif olarak daha zararlı, daha trajik girişimlerle bu ihtiyaçlarını gidermekte. Kimisi bir bardak su bulamadığı için ölen insanları izlerken, kimisi de tarihte ya da günümüzde gerçekleştirilen katliamları dinleyerek hayret etmekteler. Oturduğumuz yerde aç insanlardan ya da öldürülenlerden bir şekilde haberdar oluruz, ama bizden binlerce mil uzaktaki bir Afrikalıya bile yardım edebileceğimizi bilerek, yeterince hayret ettikten sonra böyle bir girişimde bulunmayız.
---Yine günümüzde bu alternatiflerin yanına yeni bir tane daha eklemiş bulunmaktayız. Bu yeni alternatifimiz tehlikeli görülmüyor, hatta hemen herkes tarafından yararlı bulunuyor. Bana göre giderek aptallaşmamızın temel nedenlerinden biri olmuş durumda. İnsanlar artık kitap okumanın, boş vakitleri dolduran, kelime haznemizi arttıran, daha düzgün konuşmamızı sağlayan bir oyalanma biçimi olduğuna o kadar alışmış durumdalar ki; bir okudun mu hayatında mutlak değişimlere, gelişimlere sebep olabilecek bir kitabı bile bol ölümlü bir trafik kazası haberi okur gibi okuyorlar. Beyinlerinde birkaç basit gereksinim için açık tuttukları kapıların dışında, en ufak bir bakış açısına bile küçücük bir aralık bırakmıyorlar. Oysa birkaç yüzyıl öncesine kadar bilge olmanın tek yoluydu okumak. Öyle ki yazarın ölümüne sebep olacağını bildiği halde yazdığı bir kitap bile, bir süre duyulan hayretten ötürü açık kalan ağızlardan daha fazla bir etki yaratmıyor üstümüzde. Günümüz yazarları da bunu fark etmiş olacak ki sadece bu gereksinimi karşılayabilecek bir roman yazmak yeterli oluyor milyonlarca kitap satışına. Yakışıklı vampirlerimiz ve çektikleri acılar her geçen gün artıyor bu şekilde. Yüreğimizi parçalıyor taşıdığı yüzüğün altında ezilen hobitler. Sonra dönüyoruz tekrardan hayatın içinde bizi bekleyen açlığımızın ürettiği çıkarlarımıza, hiç düşünmeden gerçek dünyada gerçek acılar çekenleri…
(bkz:ya ölünce bitmiyorsa)
mortallman
Gerçek dünyadan, basit inşalardan kurtulma yöntemidir. Yeni kapılardan bakabilme yeteneğinin kazanılması, olaylara büyük çerçeveden görülmesini sağlar. Beyninizi düşüncelerinizi gerçek dünyadan çekip kurtararak, hayal evrenine taşıyan, muhtemelen bir kez doğru evrene gittiğinizde bir daha hiç gelmek istemediğiniz eylemdir. Ufkunuzu açar, boş vakitlerinizi değerlendirmenizi sağlar. Hatta 4-5 saatlik yolun nasıl geçtiğini anlamamanızı sağlayan eylemdir. Mutlaka yapılması gereken eylemler listesinde ilk 5'te olacağını düşündüğüm eylemdir.
jakoben
benim çevremde böyle bir kız var çok yakın değiliz şimdi ben okurum yani biri sorduğundan kendimi edebiyat otoritesi görerek götüm kalkık konuşurum mesela ama bu kız var ya agaaa kafasını kaldırmıyorrr amk ama gel gör konuşamıyorsun iki kelime iletişim kuramıyor.he çok farkındalıktan öyledir falan diyebilirsiniz diyom ya bende okudum parıldayan potansiyel zekanın kendi içine çöktüğünü farkedebilirim ama yok bu bildiğin makineyi yakmış
anne boleyn
hayatından sıkılanlar için bir kurtuluştur. kitap okumak hem zevkli hem de eğitici bir eylemdir. başkalarının hayatlarına şahit olur, karakterlerle özdeşleşir bazen ise okuduğunuz bir bilgi kitabı ile kendinizi geliştirir, bilgi birikimi yapmanızı sağlarsınız.
şu sıralar türk edebiyat romanlarına olan açlığım bitmek bilmiyor. türk edebiyatından uzak kalanlara nacizane tavsiyem bir an önce o muhteşem eserlerimizle tanışmalarıdır.
azadi
Bu başlıktaki ilk giri. Özellikle okumanızı tavsiye ederim. Başlığı açanı da ayrı bir severim. Adamın paçalarından zeka,
kültür, öngörü yeteneği akıyor (bkz:#56041)
pencere
bazen ölülerle bir iletişim şeklidir. yazının bulunmasından bu yana geçen 5000 senelik insanlık külliyatından feyzler almaktır. bir nevi zamanda yolculuğun muhteşem gizi ve gizemidir.

hayvanları çok iyi tanırım. bizden tek farkları söylemek istediklerini dilleriyle anlatamamalarıdır. yoksa hissiyatımızdan vahşiliğimize kadar onlarla hiç bir farkımız yok. zira biyolojiye göre de böyledir bu iş.
fakat işte, 5000 yıl önce bir çılgınlık etmiş ve yazıyı bulmuşuz. kendimize yaptığımız en büyük iyiliktir bu insanlık olarak. doğaya tahakküm gücümüzün en önemli parçasıdır.
21. yüzyılda henüz bir kalite doğmadı. hem toplumsal, hem de bireysel yaşamların muhteşem kalite anahtarıdır kitap okumak.

gerçi okursanız ekime, okumazsanız aziz nesin'e.