17 mart 1991 sscb referandumu

atticus finch
sovyetlerin devamı için oylayanların oranları şu şekilde.
17 mart 1991 sscb referandumu
4
anne boleyn anne boleyn
Yalnız azerbaycan nasıl %93 oy verebiliyor ulan hepsi isyan çıkarmamış mıydı? Beni bilgilendirirsen sevinirim
her boka muhalefet her boka muhalefet
Ancak 19 Ağustos 1991'de KGB başkanı öncülüğünde ordunun askeri müdahale girişimi gelişmeleri farklı bir noktaya getirdi. Ordu kısa sürede geri adım atmasına rağmen bu girişim diğer cumhuriyetlerde tedirginlik yarattı ve ayrılığa yönelmelerine sebep oldu. Darbe girişimi Mart 1991'de yapılan referanduma göre 20 Ağustos 1991'de yapılması planlanan yenilenmiş birlik anlaşmasının da iptal edilmesine sebep oldu. Eylül 1991'den itibaren cumhuriyetler birer birer ayrılıklarını ilan ettiler.
atticus finch atticus finch
referandum yalnızca birliğin devamını değil, cumhuriyetlerin özerklik seviyelerini arttıracak ve birliği merkezileşmekten uzaklaştıracak bazı maddeleri de içeriyordu. azeri sosyalistler gibi milliyetçilerin büyük bir kısmı bu tipte bir birliğe evet dediler.
atticus finch atticus finch
daha doğrusu madde içermiyor. "tüm ulusların hak ve özgürlüklerinin tam olarak güvence altına alındığı, egemen cumhuriyetlerin yenilenmiş federasyonu olarak Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin korunmasını kabul ediyor musunuz?" soru bu. muhtemelen buradaki eşitlik vurgusu azeri özerkliğini isteyenleri cezbediyor.
bu başlıktaki tüm girileri gör