bilimin açıklayamadığı olaylar

cemree
Antikythera makanizması
1900 yılında Girit adasında bulunmuştur. M.Ö. 1.yüzyıla tarihlenmektedir. Bu antik bronz mekanizma bize eski uygarlıkların düşündüğümüzün aksine daha ileri bir teknik bilgiye sahip olduğunu kanıtlıyor. Astronomik takvim olduğu düşünülen bu mekanizmada (ya da bir makinanın parçası) içinde başka dişlilerde bulunmaktadır.

Eski medeniyetlerin de teknolojik olarak çok ilerlediği , sonradan insanlık medeniyetinin tekrar sıfırladığı söylentisinin bi kanıtı gibi . Kim bilir ... ??
cemree
2 Dev İnsan Fosili
1895 yılında İrlanda'da Dyer tarafından mineral araştırmaları sırasında bulunan bir dev fosili. Boyunun karşılaştırılması amacıyla bir tren vagonunun önüne koyulmuştur. Yüksekliği 3 metre 70 santimetre ve ağırlığı 2050 kg.dır.(taşlaşmış olduğu için daha ağır geliyor herhalde) Sağ ayağı 6 parmaklıdır. Ancak daha sonra bu dev fosiline ve sahibine ne olduğunu kimse bilmiyor.
cemree
Mary Celeste

1872 yılının 7 Kasım günü Mary Celeste New York limanından demir aldı. Gemide Kaptan Briggs, karısı, küçük kızı ve 8 tayfa bulunuyordu. Geminin rotası İtalya'ya doğruydu. Ancak gemi Cebelitarık Boğazı'nda bulunduğunda içinde kimse yoktu. Hiçbir boğuşma izinin olmadığı gemide kaptanın günlüğü dışında her şey yerli yerindeydi. Gemidekilerden bir daha haber alınamadı.
cemree
Tunguska Patlaması

Sibirya'nın Tunguska bölgesinde 1908 yılında meydana gelen büyük patlamanın sebebi hala çözülemedi. Patlama o kadar şiddetliydi ki, uzmanlar bu gücü Hiroşima'ya atılan atom bombasından 2 binden fazlasının ancak ortaya çıkarabileceğinde hemfikirler.
cemree
Yıldırım topları

Atmosferde çok nadir görülen bir durum da, yıldırımların küre şeklinde meydana gelmesi. Bu konudaki en iyi belgelenmiş olay, 1984 yılında yaşandı. Bir yıldırım topu, Rus yolcu uçağına girdi ve tüm uçağı baştan sona yolcuların kafaları üzerinde aştı. Hiç ses yapmadığı belirtilen elektrik yüklü topun, herhangi bir zarara sebep olmadan uçaktan çıktığı açıklandı. Çok nadir gerçekleştiği için bu doğa olayını incelemek asla mümkün olmadı.
cemree
Taos uğultusu

Bir dizel motorunun çıkardığına benzer, uğultuya yakın bir sesin dünyanın dört bir köşesinden insanlarca duyulduğu rapor ediliyor. Özellikle Amerika, İngiltere ve Kuzey Avrupa'da insanlar zaman zaman uğultuya benzer bu sesi duyduklarını söylüyorlar. 10 Temmuz 2011'de, İngiltere'de Woodland kasabası sakinleri bu uğultuyu 2 ay boyunca duyduklarını açıkladılar. 1997 yılında, New Mexico'da Taos adlı küçük kasabada düzenlenen ve bu uğultuya ismini veren kongrede araştırmacılar bu sesin kaynağına ulaşmaya çalıştılar, ancak başarılı olamadılar. Kaynağı ve sebebi hakkında halen bir çok açıklama bulunan Taos Uğultusu'nun gerçek sebebi bulunamadı.
cemree
Roanoke Kolonisi

158 yılında John White liderliğindeki 121 kolonist günümüzde Kuzey Caroline sınırları içindeki Roanoke Adası'na ulaştılar. Kolonileşme sürecindeki ihtiyaçları gidermek için İngiltere'ye dönen John White, birkaç yıl sonra geri döndüğünde büyük şok yaşadı. Zira kolonideki insanlardan geriye hiçbir iz kalmamış, koloni tamamen bomboş durumdaydı. Hiçbir boğuşma izi olmaması da, Roanoke Kolonisi'nin daha sonra "Kayıp Koloni" olarak anılmasını sağladı. Kolonideki insanlardan hiçbiri tekrar görülmedi.
suzuha
Bilim bize ateşin nasil yandığını açiklayabilir fakat neden yandığını açıklayamaz. Bu noktada artik felsefe devreye girer.
laiksavar
bilimin her şeyi açıklayabiliyor olduğu iddiasına karşı argüman öne sürülürken ortamlarda örnek gösterilen olaylardır. ben ahlak konusunda değineceğim.

Bilimin ahlakla ilgili söyleyebileceği ve söyleyemeyeceği şeyler var:

Söyleyebileceği şeyler:
1. Neden bazı ahlaki inançlar bu kadar yaygın ve medeniyetten medeniyete paylaşılıyormuş
gibi görünüyor?
2. Ahlaki seçimler yaparken beynimizde neler olup bitiyor?

Söyleyemeyeceği şeyler ise şunlar:
1. Ahlak objektif midir?
2. Hangi ahlaki teori doğrudur?
3. Neden ahlaklı olmalıyız?

Bu soruları birbirinden ayıran şey nedir? İlk soru grubu değer yargısı içermez. Neyin "iyi"
olduğuyla ilgilenmez. Sadece ahlakın doğasını tasvir eden şeylerle ilgili sorular ilk gruptakiler.
"Neden bazı ahlaki inançlar yaygın?" demek, "Hangi ahlaki inançlar doğru?" demekten farklı.
İkincisi değer yargısı içeriyor. Değer yargısı içeren sorularıysa bilimin cevaplama gücü yok.
deist imam
Evrende mutlak sıfır sıcaklığında bir nokta var mı? Varsa insanoğlu o noktayı gözlemleyebilir mi? Bilim kesin olarak hala bunu açıklayamadı. Konuya yabancı olanlar için özet geçmek gerekirse mutlak sıfır noktası 0 kelvin sıcaklık, yani -273 celcious derece, demektir. Teorik olarak bu sıcaklığa ulaşmak mümkün ama pratikte şu ana kadar uzayda ölçulen en düşük sıcaklık olarak -271.19 celcious derece ölçülmüş. Yani mutlak sıfırın var olup olmadığı açıklanamıyo. İşin bir diğer yanı mutlak sıfır noktasında enerji de olmayacağı için insanoğlu o noktayı gözlemleyemez. Çünkü hayatta her şeyin devamı için enerji gerekirken enerjinin olmadığı bir noktada gözlem de yapılamaz. Bilim işte bu mutlak sıfırı teorik olarak açıklarken pratikte hala açıklayamadı. Bu noktayla ilgili sadece varsayımlar üstünden hareket ediyor bilim insanları.