arthur schopenhauer

azadi
Nietzsche nin, Öğretilerine kendi psikopatlıklarını serpistirip, nihilizm diye ortaya sürdüğü akımın ilham kaynağıdır. Çok büyük adamdir. Felsefe ve psikanalize yaptığı katkıları, bugün bile bu alanlarda yeni bakış açıları gelistirilmesine sebep olmaktadır.
Her ne kadar söylediği gibi yaşamamış olsa da, en azından yasabilirligini aciklayabilmistir ogretilerinin.
cuenta
Sokratesin demokrasi düşmanlığına baya değinen ve bu görüşüne karşı çıkan filozof.

Bildiğimiz gibi Sokrates demokrasinin çok tehlikeli olduğunu gemi kaptanı ve şekerci-ilaçcı örneğini vererek anlatmıştı

Sokrates'in rasyonalik bakış açısına göre tek bir doğru olmalıydı. "Bu siyah, bu beyaz"dır mantığı. Fakat Sokrates'in maddeye olan bu somut felsefesi soyut idealardaki tözlerle uyuşmuyordu. Bunun en basiti bir sayıya farklı yönlerden bakan iki insanın birinin "6" demesi, diğerinin de "9" demesi ve bu yüzden kavga etmeleri. Aslında ikisi de haklı. İşte burada da Sokrates'in idealara yönelik rasyonalist yaklaşımı çöküyor çünkü idealar doğru ya da yanlış olamazlar, olsa olsa "Bana göre doğru" ya da "Sana göre doğru" olurdu. Sokrates'in dümeni bir kaptanın eline vermeyi savunması elbette ki doğru olandır lakin siyasette aynı durum geçerli değildir. Herkes kaptan olabilir. Nitekim, Selanik'te uçurtma uçuran Mustafa Kemal adındaki bir çocuk Türkiye Cumhuriyetini kurmuştur. O dönemde Atatürk'e alternatif olan birçok devlet adamı vardı ve onların daha fazla devlet tecrübeleri vardı lakin kaptan Atatürk oldu. Demek ki herkes kaptan olabiliyor, bu öğrenilebilen bir şey değildir. Bir gemi kaptanını tanımak için ehliyetine, tayfasına bakarız. Peki bir devlet adamını tanımak için ne yapacağız ?
Makinelitüfek
henüz iki kitabını okumuş bulunduğum, okuduğum kadarıyla oldukça sağlam, bana ilham veren filozoflardandır kendisi. hiçlik ile ilgili fikirleri ve diğer hayata dair birçok fikri katıldığım ve benimsediğim fikirlerdir. kadınlar ile ilgili düşünceleri her ne kadar beni şaşırtsa da dönemi ve yaşadıklarına verdim, milliyetçiliği yadsımasını ise fransızlardan haz etmeyişine. bunları göz ardı edersek oldukça iyi bir filozoftur.
jakoben
çirkinliğinden kendi dehasını üreten çok büyük eserlere sahip olmayan ama çirkinliğinde para edebileceğini örneklendiren şahıs
rigmo
Kendisini severim ama onaylar miyim bilemiyorum. Acikcasi bir cok kitabini okumadim daha. Ama felsefi gorusune hakimim ve urkutucu buluyorum. Nietzsche'nin akil hocasi oldugu bilinen bir sey zaten geciyorum bu mevzuyu.
Kendisinin dogu felsefesine olan ilgisinin benzeri tabi bende de mevcut ortak paylarda birlesiyoruz. Kadin dusmanligi konusunda dogru tespitleri var fakat sonuc olarak yanlis yaklasiyor o kadar soyut dusunuyor ki(ki bu hayret verici) bazi normal olan basit rasyonel olgulari kaciriyor. Kant'a olan sevmeme durtusunu nietzsche'de aynen goruyoruz. Hatta bir baska ornegini hegel icin gorebiliriz universite yillarinda yani universitede hocayken ayni saatlerde dersler verip kendi derslerine katilim beklemis ve bu katilim gerceklesmeyince birakmis biridir ki ona gore hegel sacmalayan biriydi. (Peki bu takinti nedir diye sormazlar mi adama?)
Velhasilikelam hayat gorusu olarak insanlara dusman yapisi ilgi cekse de felsefe icin yaptigi aforizmalari hayranlikla okusam dahi bir seyleri eksik buluyorum. Bulundugu hayatin ve sartlarinin onu etkilemesine izin veren schopenhaurer bunu yazdiklarina da yansitmaktadir. Kotu aile hayati(anne babasi) siyasi catismalar vs onu etkilemistir.
Velhasilikelam lafi cok uzatmadan okunulasi incelenmesi gereken biridir. Newton hegels ve kanttan hoslanmiyorsaniz tavsiye ederim swh.(saka bir yana aslinda ortak noktalari var aman arthur duymasin)
jakoben
schopenhauer'un ikili ilişkilerin temelini libidoya sabitlemesinin sebebi zaman makinası yolculuğudur. arthur bir gün iki binlerin türkiyesine yolculuk yapmış ve (şov haber sayesinde) şofbeni açıp saatlerce fantezi yapan çiftlerin gaz zehirlenmesinden öldüğüne şahit olmuştur.buna üzülmesi ile birlikte insanlar birbirileriyle daha kısıtlı zaman geçirebilsin ve işlerini çabuk görebilsinler diye cinsel aşkın metafiziğini yazmıştır.sağol büyük şef büyük şofben ağabey.sağol.