yapay seçilim

laik bir hanim
Darwin ve Wallace'tan uzun zaman önce çiftçi ve yetiştiriciler, bitki ve hayvanlarının özelliklerinde yıllar içinde önemli değişiklikler yapmak için seçilim fikrini kullanıyorlardı. Çiftçi ve yetiştiriciler sadece istenen karakterlere sahip bitki ve hayvanların üremesine izin vererek çiftlik hayvanlarının ve tarım bitkilerinin evrimine neden oldular. Bu sürece yapay seçilim denir çünkü hangi organizmanın üreyeceğine doğa yerine insanlar karar verir.
the
İnsan eliyle yapılan bir çeşit doğa olayı diyebiliriz.

Mesela şuan bildiğimiz bu etli, butlu, sağlam ve güzel tavuklar 100 küsur yıl önce böyle değildi. Sağlam tavukların yanında bir de çelimsiz, hastalıklı ve zayıf tavuklar da vardı. ama insanlar zamanla tavukların zayıf olanlarını sadece yediler. güçlü olanların ise üremelerine deva etmelerini sağladılar. Böylece tavuklar birkaç nesi sonra küçük bir evrim geçirdiler. Ve neredeyse hiç zayıf, çelimsiz tavuk kalmadı.

2
albus percival wulfric brian dumbledore
bu gün bildiğimiz tüm köpek cinsleri insan eliyle yapay seçilimle üretilmişlerdir.
yapay seçilimin bitkiler üzerinde de büyük etkisi vardır
bu gün yediğimiz güzel (bkz:muz) (sol üst) 7 bin yıl kadar önce hiç bu kadar güzel görünmüyordu (sağ alt).

aynı şekilde karpuz da hiç böyle değildi 1645-1672 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen Giovanni Stanchi'nin tablosunda da eski karpuzun yenilmeye hiçte müsait olmadığını göreceksiniz


sözün özü:
doğa hiçbir zaman estetik kaygısı gütmez,o üremeye ve hayatta kalmaya çalışır.
ama biz insanlar için yediğimiz şeyin görüntüsü çok önemlidir,
ayrıca yapay seçilim de doğa açısısından çok daha iyi bir yöntemdir mesela muzu bugün ki haline getiremeseydik bu kadar muz tarlası olabilirmiydi veya bu kadar köpek nüfusu.
yapay olan da bazen iyidir.