liseli genç umut

atticus finch
1989 yılında tip'teki ve yarın dergisindeki bir grup liseli genç tarafından yayımlanmaya başlayan değirmen dergisi, kısa sürede lise ve üniversite tabanlı bir kitle örgütü olmaya yatkın bir hale geldi. sebebi kendine "sol" diyen her siyaseti içinde barındırmasıydı. dergi öyle büyümüştü ki, (o dönemi yaşayan bir abinin anlattığına göre) ankarada dergiyi yönetirken antalyada dergiyi satan liselilere baskın yapıldığı haberi gelirdi ve merkezdekiler "biz ne ara antalyada örgütlendik ki ya" diye şaşırırdı.

dergi böyle bir genişleme yaşadıktan sonra, bir sol klasiği olarak üyeler arasında ayrışmalar meydana geldi. en son, dergiyi tam olarak zirveye ulaştıracak bir "meslek liselerine ulaşma projesi" ellerinde patladığında, tüm bu ayrışmalar tam olarak belli oldu ve dağılma yaşandı. bu dağılmada dergide "umut genç" adıyla yazan anıt baba, yanına atatürk anadolu lisesi ekibinin bir bölümünü alarak o dönemki dev-yol devamcısı çevreyle (özellikle halkevleriyle) yakınlaştı ve yeni yaratılan yarı dergi, yarı örgüt şeklindeki değişik lise oluşumunun adının "liseli genç umut" olmasına karar verildi..

liseli genç umutu kuran ekip dışındaki değirmen dergisi kadroları ise, diğer büyük sol parti ve örgütlere dağıldılar. (tkp, ödp, sdp, halkevleri, alinteri, partizan vb)
pravda
Türkiye solunda çok da gerekli olmayan bir oluşum. Varlığı ve yokluğu hissedilmeyecektir bile. Klasik, hareketçi devrimci demokratların tavırları ve hazin sonları. Sürekli her eyleme koşuşturmayı çok devrimci olmak sananlar bu ülkede devrimci hareketin trafik polisliğini yapamaz.
vforsea
1992' den bu yana lisedeki sorunlarla ilgilenmiş, bünyesinde 14-18 yaş aralığındaki insanları barındıran lisenin öz örgütüdür. İlk başta Ankara'da çıkan bir dergiyle başlayıp ilerleyen zamanlarda kitlesini arttırmıştır. Umutlu yarınlara koşan liselilerin örgütüdür.
https://www.youtube.com/watch?v=b71eL2iyeVY