katolik kilisesi ve ortodoks kilisesi

lucifer1419
bilgi:taraflar afaroz edildikten sonra bizansın yardım cagrısıyla birlikte birleşmişler ve haçlı seferlerini başlatmışlardır.
sorum var benim:
tapınak kızlarının(fahişelerinin) çocuk dogurması yasaktı.meryemde tapınak kızıydı.hamile kaldı,gizledi.gizlice çocuk doğurdu,onun adı da isa ydı.isa kaçırılarak hayatta kalması sağlandı.yıllarca gizlenerek/kaçarak büyüdü.daha sonra yahudilerin ona düşman olacagı bir hareket yaptı,"BEN TANRININ BİRİCİK OĞLUYUM !".kendini peygamber ilan etti.insana tölerans getirdi(hristiyanlık).on emir(jehovanın emırlerı-bkz:yahudilik)de tölerans sadece jahvehe/jehovaya (ne dersenız dıyın) aittir.ama isa insanada tölerans getirdiben tanrının oğluyum diyerek kendını peygamber ilan etmesı yahudileri çok kızdırdı bu arada.daha sonra etrafındakı ınsanları kandırmaya başladı,kendı fıkırlerını yaymaya başladı(hristiyanlık).daha sonra bu ünlenince tapınakçılar bunu buldular ve çarmıha gerdiler.(çünkü tapınak kızlarının çocuk dogurması yasaktı eğer çocuk doğurulursa çocuk öldürülür!).isa çarmıha gerildi ve fikirlerini kabul ettırdıgı insanlar onun çarmıha gerilmesinden sonra "isa,insanların günahları için çarmıha gerildi"diye birşey uydurdular.daha sonra hristiyanlık köklendi.ayrıca daha kolay bir dindi.on emir gibi katı kuralları yoktu.bu yuzden isanın babası yoktur.yine çarmıh olayı gıbı tanrı onun babasıdır da uydurmadır

bu konu hakkındaki görüşlerin nelerdir ?
3
rigmo rigmo
Simdi meryem'in varligindan zaten supheliyim. Ama hadi var oldugunu sayalim. Tapinak kizi oldugu falan yazmaz yeni ahitte baska biryerde de duymadim. Johacim (yazilisini unuttum bu tarz bisey) ve anne nin kizi dedikleri olmustur 2.yy da ama dedigim gibi yeni ahit icinde boyle bir olay yok. Gene sanirim luka da erkek beklenmis meryem dogmadan once. Bu kadar. Baska bir bilgi yok. Fakat isa peygamber oldugundan degil cumartesi gunu mucize gerceklestirdigi icin yargilanmistir. Golgothada carmiha gerilmesi ile hayati son buldu guya.bilemiyoruz elimizde varligina dair bir sey yok.
Ayrica hacli seferleri kadar, ortodoksluga kimse zarar vermemistir. Katolik haclilar, ortodokslari yagmalamistir. Bunun da konusunu bir ara acacagim.
Uydurma olduguna katiliyorum. 4 sahitin buyuk cesareti ile yayilmis. O zamanlar catir cutur mucize oluyor zaten. Ya herseyi unut. Birileri youtube dan video izleyip tv da izdivac izleyemeyince, basiyor masali. Veriyor kutsali veriyor kutsali ehuhea :)
lucifer1419 lucifer1419
Tapinak ta boyle deniliyornus.anlattigim gibi.bkz.tapinak sovalyeleri
rigmo rigmo
olur mu yahu. tapınak şovalyeleri dediğin şey, 1100 lerde faal olmaya başlamış bir orgüttür 200 yıl kadar etkili olmuş bir askeri teşkilatlanma . milattan sonra 200 de meryem ana hakkında yazılanlara bile itibar etmiyorum ben. bunların ne haddine meryem ana hakkında birşeyler söylemek. öyle meziyetleri yok. örgütün kural kitabı dışında bir kitabı var mı? yok. bir süreliğine dini bir koruma maksadıyla açılmış daha sonra çok fazla şeye karışıp merkezi otoriteyi sarsmaktan dağılmış bir tarikattır zaten. itimat etme.
bu başlıktaki tüm girileri gör