devrimden sonra

pyotr alexeyevich kropotkin
Mustafa Kenan Aybastin yönetmenliğini yaptığı nazım hikmet kültür merkezi düzenlediği kısa film etkinliğinin bir ürünü olan 2011 yapımı bir politik drama filmidir ve filmin konusu ;

“Devrimden Sonra” Türkiye'de gerçekleşebilecek bir devrimin hayata ve sokağa nasıl yansıyabileceğini, devrimin, sıradan insanların, işçilerin, gençlerin, emeklilerin hayatlarında neleri değiştirebileceğini anlatıyor.
Düşlerdeki Türkiye'yi, hep arzulanan ama bir türlü gerçekleştirilemeyen hayalleri anlatıyor. Eğitimin, sağlığın, parayla satılmadığı, paranın aşka tuzaklar kuramadığı, insanların işsizlik korkusu ile yaşamadığı, gençlerin üniforma giydirilip emperyalist örgütlerin hizmetine sokulamadığı bir ülkeyi anlatıyor.
Ve hep beraber izlemeye, konuşmaya çağırıyor başka bir Türkiye'yi...

Bir kez daha düşünün ya Türkiye'de devrim olursa? Nasıl bir Türkiye olur?

argo
bıyıklarını ağzına girecek şekilde uzatan bir sürü insanın oynadığı filmdir. ilk çıktığı zamanlar izlemiştim.
insanlık için güzel şeylerden bahsediyor fakat bu filmde olan şeyler ülkemiz için bilim kurgu.
tarihsel maddeci
devrimin nasıl olmayacağını anlatan filmdir.

filmde karakterlerin hepsi devrim sürecinden sonradan haberi oluyor ve yüce tanrımız komünist partisinin getirdiği kanunlar dolayısıyla hak arıyor.

ev sahibi-kiracı arasındaki ilişkide olsun, işçilerin devrimden haberi bile olmaması olsun, bir kitle hareketi olan devrimi yansıtmamaktadır.

taksim-gezi isyancığında bile kitleler sokaklara dökülmüş, herkes olaydan haberdar olmuş, bu filmde ise işçi hala işten atılır mıyım diye soruyor kendi kendine.

kültür merkezi komünistlerinin çarpık teorilerini yansıttığı filmdir dolayısıyla.
atticus finch
filmin gayet başarısız olmasını geçiyorum, yukarıda sebepleri zaten sıralanmış.

bir kere biz bir devrim yapsak her yere heykeller ve anıtlar dikmemiz gerekirdi. çok fazla acı olay yaşandı çünkü. bizim taraftan çok fazla insan öldü, bazen teker teker, bazen toplu halde. bunların bir şekilde hatırlanması lazım.