sevr antlaşması

the spook
10 Ağustos 1920 tarihinde, İtilaf ve Osmanlı arasında imzalanan, Türkiye'yi Karadeniz'e hapseden antlaşmadır. Bu antlaşmayı övenlere kulak asmayınız, onlar annelerini fransızlar'a gelin gönderme çabasındadırlar.

İmza atan devletler;
İttifak Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu. İtilaf Devletleri; Fransa, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık. Diğer İtilaf Devletleri; Ermenistan, Belçika, Çekoslovakya, Yunanistan, Hicaz, Polonya, Portekiz, Romanya ve Yugoslavya


Özet olarak geçecek olursak;
zaynlaik
10 oğustos 1920 yılında yapılan daha doğrusu yapılamayan anlaşma.
I. Dünya Savaşı'nın galipleri mağluplar ile hesaplaşmalarını bitirmiş, savaşı kaybeden ülkelere barış antlaşmalarının kabul ettirilmesi süreci tamamlanmıştı. Almanya'ya 28 Haziran 1919'da Versailles'da, Bulgaristan'a 27 Kasım 1919'da Neully'de, Avusturya'ya 10 Eylül 1919'da Saint-Germen'de, Macaristan'a da 4 Haziran 1920'de Trianon'da anlaşmalar imzalatılmıştı. Ancak hesaplaşılmayan tek mağlup Osmanlı İmparatorluğu kalmıştı. Bu da 10 Ağustos 1920'de Sevr'de gerçekleşti.
Üç Türk murahhası Paris'in meşhur banliyösü Sevres'de anlaşmayı imzaladılar. Ankara'da TBMM'nin Sevr Anlaşmasına tepkisi çok sert oldu. Ankara, İstiklal mahkemesi 1 numaralı kararı ile anlaşmaya imza koyan üç kişiyi ve Sadrazam Damat Ferit Paşa'yı idama mahkûm etti ve vatan haini ilan etti. Yunanistan dışında Sevr'i hiçbir ülkenin meclislerinde onaylamaması nedeni ile Sevr bir anlaşma taslağı olarak kaldı. Onaylanmamış olmasının yanı sıra Anadolu'daki mücadelenin de başarıya ulaşması ve zaferle sonuçlanması neticesinde Sevr hiçbir zaman uygulanamadı.