kürt tarihi

atticus finch
kürtlerin tarihi, erken dönemde kürt ulusal varlığının bilimsel kanıtları bulunmadığı için islam döneminin başlangıcıyla beraber devletleşmeye ve uluslaşmaya başlayan bir halkın tarihi sürecidir.
1
romacumhurbaskani
Kürtlerin Doğu'dan Batı'ya Zagros dağlarına doğru göçen kuzeybatı İranlı toplulukların bölgedeki İranî olmayan yerli halklarla birleşmesi ile oluştuğudur. Böylece, Arapların ve İslam ordularının bölgenin fethine başladığı dönemde, Kürt olarak anılan topluluk oldukça heterojendi; yerli halklardan, Sami halklara ve bazı Ermeni topluluklarına kadar, İranîleştirilmiş birçok farklı halktan oluşuyordu.' Vikipedi

Kürtler Anadolu'nun yerli halklarındandır Kürtler hem bu bölgenin yerli halkı ve hem de buraya gelen herkesle karışıp kaynaşmış bir kavim olarak, Anadolu'nun en özgün temsilcisi sayılabilir. çünkü tarih sahnesinde ilk kez fark edildikleri bölgeyi hiç değiştirmedikleri gibi, burada bir devlet kurarak, kendilerini ve bölgedeki başka kavimleri de yönetmemişlerdir.başka yönetimleri de kolay kabul ettikleri söylenemez. Bölgenin güçlü devletleriyle anlaşmalar yaparak bunlara bağlanırken, kendi bölgelerini ve aşiretlerini yönetmede daima belli bir özerkliği korumaya çalışmışlardır

İlkçağ'da Kürtler: Anadolu, Mezopotamya ve İran'daki güçlü devletlerin yönetiminde yaşamıştır. Orta çağı ise, Bizans ve İslam imparatorluğu ile Türk-İslam devletlerinin yönetiminde geçirmiştir denilebilir. Yeniçağ'da ise, Zagros Dağlarının doğusunda İran, Batısında Osmanlı yönetimi hakim olup, Kürtler de bu iki devletin tebaası durumundadır.

Yakınçağ ise genellikle Kürt ayaklanmalarının daha sık yaşandığı bir dönem olup, Kürtler Osmanlılarla İran arasında gidip gelirken, bölge dışında kalan emperyal güçlerin de dikkatini çekmeye başlamıştır.

1
atticus finch
bak mesela işte buna katlanamıyorum. adam "kürtlerin tarihi bile yok mq .d .d" diye aklınca dalga geçip mizah yapmak için bir şey yazıp diğer internet trollü ırkçılar tarafından beğeni alıyor. sonra bunlar bir de oturup "acaba bu kürtler niye devlet kurmaya çalışıyorlar lan" diye merak ediyorlar, üstüne bir cevap da bulamıyorlar. ulan ortada bir devlet, veya en azından başka bir federatif devletin içindeki yarı-özerk bir yapı olmadan adamlar nasıl tarihlerini araştırsınlar? veya nasıl dillerinin asimile olmasını engellesinler, nasıl tek tipçi ve kendinden olmayanı dışlayan bir anlayışa karşı mücadele etsinler?

ilkokulda hepimize atatürk'ün türk tarih kurumu'nu nasıl açtığını ve açarken neleri amaçladığını anlattılar. ingiltere ve yunanistanın nasıl türklerin tarihini barbarlıklar ve iğrençliklerle doluymuş gibi göstererek propaganda yaptığından vb. bahsettiler. yani biz, kendimiz de böyle şeyleri yaşamış ve kendi sömürüden kurtuluş mücadelesini vermiş bir ulus olarak başka ulusların ihtiyaç ve taleplerine nasıl bu kadar düşmanlaştık anlamıyorum.
deist imam
Kürt tarihi vardır. Kürtlerin tarihi yoktur diyen net gerizekalıdır ama benim anlamadığım bir konu var. Neyi tartışıyosunuz aq. 1 deli kuyuya atmış taşı 40 akıllı bununla mı uğraşıyo yani. "Yav he amk he" diyip geçin.
4
doofenschmirtz
Tarih denilince akla siyasi tarih gelmelidir. Kürt siyasi tarihi Yavuz Sultan Selim'in Şah İsmail önderliğindeki Safevi Devletine karşı tampon bölge oluşturmak için sünni kürt aşiretleri birleştirmesi ile başlar demek pek yanlış olmaz. Bu durumu tarihçiler arasında Birleştir-Yönet metodu olarak adlandıranlar vardır. Her zaman Böl-Yönet olmayacak ya.