büyük iskender

valonqar
Helenci yayılmacılığıyla ünlü genç bir Makedon kralı. Asya ilindeki Grekleri özgürlüğe kavuşturmak üzere İÖ 336 yılında yaptığı akın Pers İmparatorluğu'nun sonunu getirmişti. İskender'in zaferli yayılmacılığı yalnızca askerlerinin Hindistan'daki ayaklanmasıyla durdurulabildi. Batıyı işgal etmeye yönelik tasarısı, 323 yılındaki ölümüyle suya düştü. İskender sayesinde Helencilik uluslar arası bir uygarlık ilkesi haline geldi. Makabi ayaklanmalarının kökeninde İskender'in attığı bu tohumlar görülür.
2kilobiyik
İzmir'i kadifekale'den bayraklı'ya taşıyan, fakat göremeden ölen tarihin en büyük imparatorlarından biridir. Efsaneye göre iskender bir gün bir rüya görür ve delphoi tapınağındaki kahin'e gider. Kahin de ona kenti meles deltasının yanına taşırsa halkın daha mutlu olacağını söyler. Bunun üzerine kent aşağı taşınır. İskender başladığı işi bitiremese de kendisinden sonra görevli olan komutanları yeni smyrna kentini kurar. Sadece toprakları değil sanatı da fethetmiştir. Hellenistik dönem eserlerine 'iskender gibi olma' duruşu kazandırmış, Roma tarihinin bütün imparatorları kendilerine örnek aldıkları iskender gibi olabilmek için, kendi heykellerini yaptırırken iskendere benzetmeye çalışmışlardır. Mısır'da kurduğu bir diğer kent iskenderun'dur. Antik çağın 7 harikasından biri olan iskenderiye feneri buradadır. Ayrıca içinde 150 bin cilt eser barındıran iskenderiye kütüphanesi kurulmuştur. Burada yaşayan halk son derece iyi şartlarda yaşamaktadır. Gerçek bir önder olabilmek için toprak sahibi olmanın yetmeyeceği, bilim, fen alanında da çalışmalar yapmak gerektiğinin tarihsel kanıtlarından biridir Büyük İskender. Benim önderim atatük'ün olduğu gibi...

Edit: iskenderiye feneri bugün yerinde durmuyor ve iskenderiye kütüphanesinde 8 milyon kitap bulunmaktadır.
sophos
III. Aleksandros (3. iskender) (Yunanca: Μέγας Ἀλέξανδρος Megas Aleksandros) MÖ 336 - MÖ 323 yılları arasındaki Makedonya kralı. Makedonya kralı II. Filip'in oğlu.

Makedonya kralı II. filip, Balkanlar'ın büyük bir kısmı ile Yunanistan'ı egemenliği altına alarak Helen Birliği'ni kurmuştu.
II. filip, Mö 336'da ölünce yerine oğlu Büyük İskender geçti.

Aristoteles'in öğrencisi olan Büyük İskender'in amacı bir dünya devleti kurmak, doğu ile batı uygarlıklarını kaynaştırmaktı.
İskender, asya seferi'ne çıkarak persleri granikos, issos ve gaugamela savaşı'nda yenerek bu devletin varlığına son verdi.
Anadolu ve İran'ı ele geçiren İskender daha sonra Hindistan'a yöneldi. Ancak ordusunun yorulması üzerine geri döndü.

İskender'den sonra kurduğu imparatorluk parçalanmış, topraklarında; ptolemeler krallığı, antigonitler krallığı, Selevkoslar krallığı kurulmuştur. Selevkoslar Krallığı'nın parçalanmasından sonra Anadolu'da Bitinya, Pontus, Kapadokya ve Bergama krallıkları ortaya çıkmıştır.
Büyük iskender'in başlattığı uygarlığa "helen uygarlığı, dönemine de "helenistik dönem" denilmiştir.