arthur schopenhauer

rigmo
Kendisini severim ama onaylar miyim bilemiyorum. Acikcasi bir cok kitabini okumadim daha. Ama felsefi gorusune hakimim ve urkutucu buluyorum. Nietzsche'nin akil hocasi oldugu bilinen bir sey zaten geciyorum bu mevzuyu.
Kendisinin dogu felsefesine olan ilgisinin benzeri tabi bende de mevcut ortak paylarda birlesiyoruz. Kadin dusmanligi konusunda dogru tespitleri var fakat sonuc olarak yanlis yaklasiyor o kadar soyut dusunuyor ki(ki bu hayret verici) bazi normal olan basit rasyonel olgulari kaciriyor. Kant'a olan sevmeme durtusunu nietzsche'de aynen goruyoruz. Hatta bir baska ornegini hegel icin gorebiliriz universite yillarinda yani universitede hocayken ayni saatlerde dersler verip kendi derslerine katilim beklemis ve bu katilim gerceklesmeyince birakmis biridir ki ona gore hegel sacmalayan biriydi. (Peki bu takinti nedir diye sormazlar mi adama?)
Velhasilikelam hayat gorusu olarak insanlara dusman yapisi ilgi cekse de felsefe icin yaptigi aforizmalari hayranlikla okusam dahi bir seyleri eksik buluyorum. Bulundugu hayatin ve sartlarinin onu etkilemesine izin veren schopenhaurer bunu yazdiklarina da yansitmaktadir. Kotu aile hayati(anne babasi) siyasi catismalar vs onu etkilemistir.
Velhasilikelam lafi cok uzatmadan okunulasi incelenmesi gereken biridir. Newton hegels ve kanttan hoslanmiyorsaniz tavsiye ederim swh.(saka bir yana aslinda ortak noktalari var aman arthur duymasin)
bu başlıktaki tüm girileri gör