ileride hiçbir dinin kalmayacak olması

zirvedekicahil
Doğru olmayan önerme.

Daha bundan 50-60 yıl öncesinde scientology denilen bir din kuruldu. Uzaydan gelen garip bir yaratığa falan tapıyorlar, kendilerine elektrik falan veriyorlar.

Peki bunu neden anlattım? Çağlar öncesinde göğe, yıldırıma yapan insanlar modern çağda bundan kurtulacaklar ancak bu bir geçiş dönemi ile olacak. Günümüz dinleri daha mantık bazlı dinlere evrilecek. Günümüzde kuranı evrime / modern bilime uyduran tefsirler yapılmakta. Zira dinler işletme gibidir, müşteri çekmek için ne gerekirse yapar. Böyle bir durumda tıpkı insanlar gibi dinler de doğal seleksiyona uğrayacak.

İlk tanrılar basit konseptlerdir. Gök, su, kaos, boşluk, zaman, toprak gibi. Daha sonra onların yerini komplike pantheonlar aldı. Bundan sonra tek tanrılı dinler ortaya çıktı. Bu süreci izlerseniz, "tanrı" kavramının da evrildiğini görürsünüz. Örneğin Olimposlular tek başlarına güçsüzdür. Hermes, Athena, Ares vesaire. Ancak birleştiklerinde tüm dünyayı yöneten bir güç oluştururlar zira hepsi bir puzzle parçasıdır. Daha sonra ortaya çıkan inançlarda ise "tanrı" her şeye gücü yetendir.

Zaten buradan bile "tanrı" kavramının evrilen bir kavram olduğunu çıkarabiliriz. İleride tıpkı bizim gibi "tanrı" da evrimleşecek, çağa ayak uyduracaktır. Bırakın 1500 yılı, daha yüz yıl önce bile uzaylı denilen kavram yoktu. Ama günümüzde uzaylılara tapanlar var. Kısacası insan olduğu sürece inanç olacaktır. Sadece organize inanç / din değil, her çeşidiyle inanç olacaktır.

İnsan beyni "magical thinking" denilen olaya yatkındır. Örneğin rüyasında gelecekte olacak bir şeyi gören kişi, kendisinin ulu bir varlıktan yardım aldığını söyleyebilir. Bu gibi söylemler aslında insanın korkusunun bir tezahürüdür. Ölüm korkusu, bilinmezlik korkusu, yalnızlık korkusu. Bu "magical thinking" öldüğünüzde cennete gideceğinizi, hurilerle beraber olacağınızı düşünmenizi sağlayan yatkınlıktır. İnsanın bu yatkınlığı nedeniyle inançların eradike olacağını sanmıyorum. Her zaman "daha büyük bir şeyin parçası olmak" isteyen ve gerçekleri kabullenmeyen insanlar olacak.

Sahi, kim toprak ölüp çürüyeceğini kabul etmek ister ki?
bu başlıktaki tüm girileri gör