zenon'un paradoksları

Valar dohaeris
zenon'un, parmenides'in değişim ve hareketin mümkün olmadığı görüşünü desteklemek ve pitagorasçıları göte getirmek için ortaya koyduğu paradokslardır. zenon'a göre pitagorasçıların çokluğu çözümsüz çelişkilere neden olmaktaydı ve değişim ve hareket olanaksızdı, bunlar birer illüzyondan ibaretti.

zenon'un çokluk karşıtı olarak sunduğu paradokslardan biri şöyledir;
yere düşen bir çuval mısır ses çıkarır. ancak tek bir mısır tanesi ise yere düştüğünde ses çıkarmaz. eğer bütün sadece parçalardan oluşuyorsa taneler ses çıkarmadığı halde bir çuval mısır nasıl ses çıkarmaktadır?

zenon hareketle ilgili paradokslarından birinde ise şöyle der;
bir stadyumu boydan boya katetmek istediğinizi farzedin. pisagorcu varsayıma göre bunu yapabilmek için sınırsız sayıda noktadan geçmeniz gerekir. aynı zamanda bu sınırsız sayıdaki noktayı sınırlı bir zaman dilimi içerisinde katetmelisiniz. fakat sınırlı zamanda sınırsız sayıdaki noktayı, yani sınırsız bir mesafeyi nasıl katedebilirsiniz?

bu paradoksların karşısında zenon dilediğini elde etmiş ve pitagorasçıları sıkıştırmayı başarmıştır. öyle ki pitagorasçılar hiç bir zaman paradokslara karşı net çözümler üretememişlerdir.
faun
hareket paradoksu bir bakıma hareketin imkansız olduğunu söyler. matematikte bir çözümü olmamasına rağmen fizikte en küçük uzunluk planck uzunluğu kabul edildiğinden fizikçiler açısından açıklanması zor değildir .