yurt dışındaki bir insana türkiye diyince aklına arap ülkesi gelmesi

düzadam
çarşaflı kadınların çok olduğu, erkeklerin şalvar giydiği sanılan hatta bu güzel ülkemizde çöl olduğu bile sanılan bir algı oluşmuş malesef.
başlıca sebebi osmanlı'nın araplaşması denebilir.

not: bir çok istisnalar vardır, araştırmacı insanlarda tabiyki böyle bir algı uyanmaz.
spongezey
Yurt dışına taşınan bir arkadaşımın sırf bu yüzden geri dönmek için ağladığı bir olaydır.Abisine sınıfta "ee sen deveye binmiyor musun" gibi sorular bile geldiğini hatırlıyorum neyse en azından o bizim yanlış anlaşıldığımızı dile getirebildi de en azından kendimi bi kısma tanıtabildim.
deist imam
İngilterede başıma bir benzeri gelmiş olan durumdur. Anlatmaya başlayayım en iyisi.(burada yazarın gözleri uzaklara dalar) bundaaaan yıllar yıllar önce demek isterdim ama sadece 1.5 yıl geçti üstünden o yüzden diyemiyorum. Neyse olaya gireyim artık. Vakti zamanında ingilterenin bournemouth kentine ef dil okuluna 40 günlüğüne giden bir deist imam vardı. O okulun ders programına göre herkesin hem sınıfıyla 2 saat hem de kişisel olarak 2 saat bilgisayar laboratuvarı dersi vardı. Benim kişisel ders saatimde laboratuvar gözetmeni olan öğretmen benim kurs ögretmenimdi ve türkiyeden geldiğimi de biliyodu. Bilgisayarlar orada q klavyeydi ve arap birisinin arapça eklentiye ihtiyacı vardı. O an hoca bana döndü ve arapça bilip bilmediğimi sordu. O ingiliz kadının sorduğu o soru bu ülkenin yurtdışında nasıl göründüğünü bir tokat gibi yüzüme çarpmıştı. İşte o gün anladım ki biz %100 ortadoğü ülkesiyiz değerli laikler. Bundan kaçış yok. Hiç öyle türkiye modern falan demeyin. Zamanında bazı insanlar modern türkiye kurmuş . O insanların ölümüyle beraber modern türkiye de öldü. Biraz uzun oldu ama gerçek bu.
abuzer
öyle sanılmaması için sebep yokki arkadaşlar. irana dönüyoruz. adamlar marsa koloni kuruyor biz kuran okuyan mezar taşı yapıyoruz.
Valar dohaeris
Nasıl sanılmasın ki? Mevcut hükümet başa geçtiğinden beri Avrupa ülkelerine ne kadar sırt çevirdi ise arap ülkelerine aynı oranda yakınlaştı. Dilimiz biz farkında dahi olmasakta çok fazla arap ve farsça kökenli Kelimeler ile dolu. Kültürümüz zannettiğimiz çoğu şey Aslında arap veya iran kültürü. Halkın büyük çoğunluğunun birbirini Selamlaşma şekli arapça(s.a) veya farsça/arapça(merhaba). Halkın büyük bir çoğunluğu hâlen daha arabın dini olan islamiyeti benimsemekte. Sanki hastaneye, kütüphaneye, okula ihtiyaç yokmuş gibi neredeyse her sokağa cami, medrese, KURAN kursu yapılıyor. İslamiyet dışı bir inanca toplumun çoğu tarafından saygı yok.

Bunca şeye rağmen hâlen daha yurtdışında bir Türkiye vatandaşına arap muamelesi yapmayanlar; ya işitme + görme engellisi, ya ırkçılık karşıtı ya da ölüdür.
koy enstituleri acilsin
Kişinin eğitim durumu, maddi durumu, ülkesi ve yaşadığı yer ile alakalı durum.

Konuşulan kişi, türk göçmenlerinin bol olduğu bir ülkenin büyük bir kentinde yaşıyorsa, böyle bir olay yaşanmaz. Hayatında bayağı Türk görmüş Köln'de yaşamış bir alman, Rotterdam'da yaşayan Hollandalı, Toulouse'da yaşayan bir Fransız veya Brüksel'de yaşamış bir Belçikalı böyle bir kanıda olmaz, o kanıya kapılmışsa biraz salaktır. Gerizekalı bir Belçikalı kız tanımıştım, "Antalya'ya gelmek istiyorum; ama deveyle falan takas etmek istemezler beni değil mi?" diye sormuştu. "Yok, daha çok tecavüz edildikten sonra otobanın kenarına cesedin atılır" demek istedim de vazgeçtim. Gelsin de 500 ya da 1000 euro falan soksun ekonomiye.

Konuşulan kişi bir İtalyansa da bu durum pek yaşanmaz. Tanıdığım İtalyanların çoğu İstanbul, Kapadokya ve Antalya'yı görmüş insanlar. Bana Türkiye hakkında sordukları sorular gayet mantıklı sorulardı. İtalya'da çok türk olmasa da italyanlar genelde türkleri turizm sayesinde tanıyorlar(dı). Gerçi Yozgatı falan görselerdi...

Fransa'nın Orléans şehrine yakın bir köyde yaşayan köylüler, bazı Amerikalılar, Kanadalılar, Kolombiyalılarla konuştuğumda "Siz Arapça mı konuşuyorsunuz?", "Ayy Türkiye'de yaşamak ne kadar da cool olur ya, deve sürmek falan... :)" gibi soru ve tepkiler almadım değil.