yerel basının önemi

iron
Bir enformasyon kaynağı olan basının modern toplumlardaki işlevi sadece haber vermekle sınırlı değildir. Toplumsal kültürün yeniden üretilmesi süre­cinde de önemli bir işlevi olan basın, günümüz toplumları için vazgeçilmez bir kurumsal yapı oluşturur. Haber vermenin yanı sıra toplumu psikolojik, sosyolo­jik, iktisadi ve politik yönler başta olmak üzere pek çok açıdan etkileyebilme özelliğine sahip olan basının en önemli gücü toplumsal bilincin oluşturulması görevidir. Kamuoyu oluşturma, belirli bir konuda ikna etme, bilgilendirme, eğitme, eğlendirme, oyalama, reklam yapma gibi faaliyetleri yö­nüyle etkisi yadsınamayacak hale gelen basın, toplumsal barışın sağlanma­sında ve de­mok­rasinin geliştirilmesinde de önemli işlevlere sahiptir.

Yerel Basının özellikle Türkiye tarihi açısından önemli bir yeri bulunmak­tadır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve önderi Mustafa Kemal Atatürk de basının öne­mini kavramış, “fazilet adaları” olarak tanımladığı yerel bası­nın, kurtuluş savaşı sıra­sında, toparlayıcı halkı emperyalist işgale karşı müca­deleye yönlendirici tavrından istifade etmiştir. Bu nedenlerden ötürü de yerel basın sık sık ülkemizde Anadolu Basını adıyla da anılmaktadır.

Bütün bu tanımlardan ve anlatılanlardan ortaya çıkan sonuçları şu şekilde sırala­yabiliriz:

Yerel basın gerek içerik gerekse dağıtım yönünden belirli bir böl­geyle sınırlı­dır,
Yerel basın seslendikleri coğrafya ile sınırlanmış, daha dar bir okuyucu kitle­sine seslenmektedir.
Yerel basının okuyucu kitlesi ulusal basına oranla daha türdeş bir yapı göster­mektedir.
Yerel gazeteler yayın alanları ve stratejileri açısından okuyucuya daha yakın ve sıcak gelmektedir. Çünkü ele alınan haberler ve olaylar tanı­dık, yakın bir çevre ile ilgilidir.
İnsanın kendinden söz edilmesi ve kendi sorunlarıyla yüzleşebilmesi ba­kımın­dan yerel basın daha ilgi çekicidir. Yerel basın yayınlandığı bölgedeki insan­ları ilgilendiren bütün olayları okuruna iletebilmekte­dir.
Yayınlandığı bölgeyle ilgili konulara daha fazla öncelik verebilmekte­dir.
Girgin'in bu değerlendirmeler ışığında tespit ettiği Anadolu Basını'na ait temel özellikleri şöyle sıralayabiliriz:

“Anadolu Basını ulusal bir karaktere sahiptir. Parlamenter demokrasinin yer­leşme­sinde ve gelişmesinde önemli görevleri yerine getirmektedir. Anadolu Basını Türk top­lumunun ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel özelliklerin yan­sıtan bir ayna gibidir. Anadolu gazeteleri, siyasal örgütlenmelerde çoğu zaman siyasi partilerin temel alt ya­pılarını oluşturmaktadırlar. Anadolu gazetelerinin sahipleri ve yöneticileri, genel olarak yörelerinin toplum liderleri, toplumsal ve siyasal güç odakları konumundadırlar.”