confessions

mahirersan

Yazar  · 26 Nisan 2017 Çarşamba

  1. toplam giri 47
  2. takipçi 5
  3. puan 983

Mahir çayan

mahirersan
Onların bugün büyük görünen güçleri ve imkanları bizlere vız gelir. Onlar bir avuç, biz ise milyonlarız. Kaybedeceğimiz hiçbir şey yoktur ama kazanacağımız koca bir dünya vardır.

fikri sönmez

mahirersan
Solun yaşadığı bölünmeler, yeniden yapılanmaların hızla sürdüğü o yıllarda Fikri Sönmez ve yakın çevresi artık kısa adı DEV-YOL olan Devrimci Yol siyasetinin içindeydiler.

Terzi Fikri ve çevresinde halkalanan arkadaşları belediye seçimlerini kazanmaya giden yolda halkın pek çok sorununa el atmışlar ve çözüm de bulmuşlardı.

Mesela yüksek faizle çiftçileri borçlandıran tefecilerin ellerindeki senetleri alıp, ana parayı ödedikten sonra yırtıp atıyorlardı.
Bölgenin temel geçim kaynağı olan fındık için 1960'lardan başlayan görkemli mitingler yapıyorlardı. Taban fiyatlarının yükselmesini sağlıyorlardı. Terzi Fikri önderliğinde Fatsa halkı örgütlü olmanın bütün avantajlarını yaşayarak öğreniyordu.
İşte böylesi bir ortamda 1979'un 14 Ekim'ine gelindi. Terzi Fikri, Devrimci Yol'un bağımsız adayı olarak seçimlere girdi. Sönmez 3096, CHP adayı Zeki Muslu 1133, AP adayı Rıza Özmaden 859 oy aldılar.

O tarihten itibaren adı efsaneye dönüşmeye başladı. Fatsa'nın şehir içi yolları onunla birlikte açıldı. Bataklıkları onunla kapatıldı. Kamulaştırmaya parası yetmezse, sözlü olarak borçlanıyor, belediyeye para gelince de ödüyordu. Terzi Fikri'nin sözü bütün kağıt senetlerin üzerinde bir itibara sahipti. Ne diyorsa onu yapıyordu.

Fatsa'da “Mahalle Komiteleri” kurdu. Yedişer kişilik komiteler sorunları saptıyor, Komite Başkanı Başkan'a iletiyordu. Çok kısa süre sonra sorun çözülüyordu. Komiteler devrimci bir yapılanmaydı. Ama sadece devrimciler değil, CHP'liler, AP'liler, MSP'liler de bu komitelerde yer alıyorlardı.

Fatsa'da sahici bir halk iktidarı oluşuyordu. İşçilik gereken işlerde devrimci gençler öne düşüyorlar, halk da onlara katılıyor, müteahhit elinde aylarca sürecek hafriyatlar, bina yıkımları, yol yapımları sadece bir hafta sonu çalışmasıyla bitiriliyordu.
Başkan Terzi Fikri de, bu “iş alaylarının” önünde yer alıyor, onlarla birlikte sabah alacasından gece karanlığına kadar çalışıyordu.

Terzi Fikri ve ekibinin iyi yaptığı bir iş daha vardı. Fatsa'da karaborsa mal satışı sonlandırılmıştı. Mahalle Komiteleri bir depoda stok mal tespit ettiler mi, belediyeye bildiriyorlar, devrimciler zabıtalar eşliğinde baskın yapıp mallara el koyuyorlardı. Etiket fiyatları üzerinden satışı yapılıyor, parası da mal sahibine veriliyordu.

Terzi Fikri'nin icraatları yıllar sonra 2004'te “Avrupa Yerel Yönetimler Yasası olarak” TBMM'den geçecek, Cumhurbaşkanı vetosu ile uygulama imkânı bulamayacaktı.

Fatsalılar Terzi Fikri'den çok hoşnuttular.

Ama devlet değildi.

fikri sönmez

mahirersan
kıyıda rüzgar dağlarda pınardı
o yüreklerimizde bir çınardı
onunla yörede başladı öykü

kozasından kurtulan kelebek gibi
yürümeye başlayan bir bebek gibi
yarınlarını alıp avuçlarına
tırmanırlar güneşin al burçlarına

barut acısı ölüm bu
sığar mı tabutlara
sesimiz bıçak gibi
saplanır bulutlara

şimdi bir ışık gecede yıldızdır
o yüreklerimizde bir filizdir
anısıyla büyür yeni bir öykü

kozasından kurtulur uçar kelebek
yürümelere başlar güneşten bebek
yarınlarını alıp avuçlarına
tırmanırlar güneşin al burçlarına