wısc-r zeka testi nedir nasıl yapılır

Tanıtım
1939 yılında yetişkinlere özel bir zeka testi hazırlayan David Wescler, 18 yaşına kadar gelişim sağlıklı bir şekilde ilerleyip ilerlemediği bu testler ile aileler tarafından tespit edilebileceğini gözler önüne sermiştir. Zamanla yapılan düzenlemeler sonucunda bu testler geliştirilmiş ve çocuklar için de uygulanabilir bir hale getirilmiştir. 6 yaşından itibaren uygulanması gereken bu testler, sözel ve performansa dayalı bölümlerden oluşmakta olup yaklaşık 2 saat sürmektedir. Testler ile ilgili bilgilere geçecek olursak;

zeka testi soru
Söze Zeka Testi Aşamaları ve Soruları
Sözel "zeka testi" bölümünde ilk olarak çocuğun yaşına bağlı olarak doğal ve kültürel bazlı sorular sorulur. İnternet üzerinden ne gibi sorular sorulacağını ve cevapların ortalama olarak nelerden oluşabileceğini görebilirsiniz. Bu bölümün tamamlanması ile beraber 2 resim arasındaki farkı bulma uygulatılmalıdır. Görsel olarak resimler arasındaki farkları ayırt etmeye çalışan çocuklar soyutlama yeteneklerini en net olarak bu aşamada gösterebilmektedir. Yine yaş ve eğitim durumuna göre sınırlı süre içerisinde matematik işlemleri sunulur. Bu bölümden alınan sonuçlar eğitim düzeyine göre değişiklik gösterebilmektedir. Bir sonraki aşamada çocukların hafızasında bulunan kelimelerden anlamı cümleler kurmaları istenmelidir. Bu testler kesinlikle IQ testi olamayıp zihinsel gelişimin tespit edilmesine yarayan testler olduğunu ailelere hatırlatmak istiyoruz.
Performansa Dayalı Zeka Testi
Aileler genellikle performansa dayalı işlemleri zeka testi ile karıştırabilmektedir. Kesinlikle aralarında bir bağ bulunmadığını, bu testin daha çok görselliğe dayandığını belirtmek istiyoruz. İlk aşamada puzzle şeklinde parçalara ayrılabilen bir resim alınır ve birkaç parçası yerleştirildikten sonra çocuklardan gerisini tamamlamasını istenir. Bu aşamadan sonra 3 boyutlu olarak satılan küplerden cisimler oluşturulması istenilmektedir. Bu aşamalardan sonra şifreleri anahtarlardan oluşan nesnelerin çözülmesini isteyen testler aslında bir nevi zeka testi çözümlemesi de meydana getirmektedir. Bu testler ile ilgili soruları uzmanlardan alabilen kişiler, sonuçlardan sonra asla çocuklarını yargılamamalı ya da üzerinde baskı kurmamalıdır. Zeka testi çözerek kendisini geliştiren birçok çocuğun bulunduğunu belirterek tüm sorumluluğun ebeveynler üzerinde yüklendiğini hatırlatmak istiyoruz.