üretmeyen çürür

kedi
gayet net; var olabildiğini hissedebilmek için üretmek zorundasın. aksi halde zaten yoksundur, boğulduğun tüketici zihniyetinle insanlık tarihinde.
radis
Bir bakıma katıldigım bir bakima da katilmadiğim durumdur.Bir toplum ürettigi gibi tüketmelidir de. Öncelikle dünya üzerinde bulunan tüm kaynaklarin 'ceterius paribus' (diğer degişkenlerin sabit kalması halinde) tüm canlilara yetecegini savunmaktayim. Fakat işi endustrideki uretime getirdigimizde işler biraz corba oluyor.Bir toplum üretirse kazanir, zavalli durumuna düşmez, acınacak hale gelmez. Fakat gunumuzde piyasa sartlari geregi tek basina uretim bir anlam ifade etmiyor. inovasyon,girisimcilik ve entellektuel sermayeyi dogru kullanan toplumlar seviye atliyorlar. Kalifiyeli personel dediğimiz olgunun pesinden giden toplumlar kazaniyorlar.Brezilya'nin kakaousu , kübanin şekeri isvicre'de çikolata olunca bir anlam kazaniyor. Konya yuzolcumu kadar olan bir hollanda tüm avrupayi besleyebilme ve sanayisel olarak destekleyebilmektedir.Bu basarinin ilki inovasyon ikincisi topraktan birim alanda elde edilen verimdir.Hukumet politikalari da bu cercevede oldukcs onemlidir.Kendi ciftcinizin sorunlarina yogunlasmazsaniz, fabrikalar da teknolojik reformlar yaratmazsaniz , girisimcilerinizi desteklemezseniz ,meslek liselerine gereken önemi vermezseniz, egitimde ezberci anlayisa engel olmazsaniz, en saygin kurumlarinizdan olan tubitak'in basina hayvanat bahcesi mudurunu atarsaniz,köy enstutilerini kapatirsaniz o toplum bilincsiz tuketmeye ve curumeye mahkum olur. Bu maddeleri gozden gecirip onaran toplum ve hukumetler ,bireylerine ekonomik bir refah saglar. Iste o zaman bireyler tüketmeyi de hak ederler.uluslarasi dis ticarette "tuketim"( bir nevi ithalat) buyuk onem arz eder.hic uretmeyip surekli tuketen toplum "enflasyona" mahkumdur. hic tuketmeyip surekli ureten toplum "deflasyona" mahkumdur.

Deflasyona en buyuk ornegi japonya ile verebiliriz.
Japon bireyler ihtiyaclari geregi evlerine bir televizyon almak istedikleri zaman , tv fiyatinin uretim bazinda yildan yila düsecegini bilirler ve secimlerini baska bir zamana ertelerler.Malini satamayan japon dukkan sahibi televizyonunun satilmasi umidiyle stoklarinda bekletir.Stoklarda bekleyen tv yipranir.Para kazanamaz.Ertesi yil yeni cikan tvler piyasaya sürulür.Malı onemsizlesir ve bu durum kisir bir döngü hale gelerek ulkenin milli hasilasinda olumsuz sonuclar dogurur.