tersine mühendislik

düzadam
ilk duyduğumda oha bu ne acaba dediğim çok dehşet bir olay beklediğim ama mantığı çok basit olan bir teknoloji. tabii ki mantığı basit dediysem o teknolojinin gelişimi basit değil elbette neler çekti bu piyasa bu hale gelene kadar.

basitçe bir sistemin yada parçanın imalatı: tasarım, malzemesine göre imalat süresinin analizi, imalata girişi sonrasında çıkışı ve montajı olarak kısaca tanımlanabilir.

tersine mühendislik ise bunun tam tersi olarak imal edilmiş bir sistemin veya parçanın (bkz:3d tarama) yöntemiyle tekrar en başa dönüşümü yani bitmiş olan bir işin tasarıma dönüşü olarak adlandırılabilir.

(bkz:3d yazıcı teknolojisi) başlığından sonra aklıma geldi. 3d yazıcılar da tersine mühendislik için vazgeçilmez bir etkendir.
purposeless
tersine mühendisliğin genel olarak 3d ile bir alakası yok. japonlar bunu 19. yüzyılda beri yapıyor. bir makinanın demontajının yapılarak her parçanın incelenmesi olayı aslında. makinanın her parçasının hatta civatasının bile incelenmesidir. örneğin,eskiden otomobil firmaları motor bloğunda kullandıkları metalleri,gövdenin işlenme şekillerini sır gibi saklardı. bu saklanan metalin yüzdesini öğrenmek için çeşitli oranlarda hazırlanan numuneler üzerinde testler yapılırdı(sertlik,kırılganlık,esneklik,vs). bir metal karışımına koyulacak krom,nikel oranı %1 bile fazla olsa o metalin özellikleri değişiyor,bu yüzden birden fazla,farklı metal yüzdeleri bulunan metaller üzerinde test yapılıyor. yine motor bloğunu açılan fazla bir soğutma kanalı verimin düşmesine,motor gömleğindeki kullanılan seramik kaplama kullanılan malzemeler ise rektefiye süresinin uzamasına neden oluyor. yani bu iş 3d ile çokta alakalı değil.