sicim teorisi ve çoklu evrenler kuramı

jamiryo
- Sicim kuramı, parçacık fiziğinde, kuantum mekaniği ile Einstein'in genel görelilik kuramını birleştiren bir teori. "Sicim" adı, klasik yaklaşımda "sıfır boyutlu noktalar" şeklinde tarif edilen atom altı parçacıkların, aslında "bir boyutlu ve ipliksi varlıklar" olabileceği varsayımına dayanır.

Sicim kuramı, belirli bir biçimde titreşen ipliksilerin, kütle ve yük gibi özelliklere sahip parçacıklar gibi davranabileceğini söyler. 1980'lerde fizikçiler, sicim kuramının doğadaki başlıca dört güç (yerçekimi, elektromanyetizma, güçlü etkileşim [kuvvetli nükleer güç] ve zayıf etkileşim [zayıf nükleer güç]) ile maddenin tüm türlerini bir kuantum mekanik modelinde (uzun süredir beklenen "birleşik alan teorisi") birleştirme potansiyeline sahip olduğunu farkettiler.

Sicim kuramı hızla gelişen ve üzerinde çok çalışılan bir alan olmakla birlikte, henüz deneysel gözlemi mümkün olmamış, matematiksel bir modeldir.

- Çokluevren veya Multiverse; birbirinden farklı, gözlemlenebilir evrenlerin hipotezsel toplamı. Teleskop ile gözlemleyebildiğimiz bilinen evren yaklaşık 93 milyar ışık yılı genişliğindedir. Ancak bu evren, hipotezsel çokluevrenin çok küçük bir kısmına tekabül eder. Çokluevren sonlu ve sonsuz var olan olası evrenlerin hipotezsel bütünüdür ve bu evrenler var olan her şeyi -bütün mekan, zaman, madde ve enerji ile birlikte fizik kanunları ve fiziksel değişimleri- kapsar. Bu evrenlere "paralel evrenler" ya da "alternatif evrenler" de denir.

Çokluevren kavramına başlıca olarak kozmoloji, kuantum mekaniği ve felsefede rastlanır. Çokluevren kavramıyla genellikle bilinen gözlemlenebilir evrenin potansiyel farklı sürümleri ve dolayısıyla farklı tarihçeleri (geçmiş ve gelecekleri) kastedilir.

kısaca bilgiler kaynağı: vikipedi

sevdiğim bir mesele hakkında sevdiğim bir youtuber bir video hazırlamış. konuya giriş ve merak uyandırması açısından önemli:
lexxpowder
Bilinen en küçük madde formunun sicim olduğu düşünülmektedir. Ancak gözlemlenemediği için henüz yasa olarak kabul görmemiştir. Keman tellerine benzetebileceğimiz sicimler, farklı frekanslarda titreşerek, proton, nötron ve elektronları, bunlar da atomları, atomlar ise molekülleri oluşturur.
Tıpkı bir odanın içinde dinlediğimiz radyonun frekansı ne ise sadece o kanalı duyarız ancak diğer frekanstaki radyo dalgaları da odamızın içerisinde mevcuttur. Tek bir hareketle frekansı değiştirip farklı bir kanalı dinleyebiliriz. Aynı bunun gibi sicimler de farklı frekanslarda titrerler ve bu titreşimler sadece bizim algıladığımız boyutlar değil, farklı boyutlar da da olabilir. İşte bu algılayamadığımız farklı boyutlar muhtemel paralel\aternatif evrenlerdir. Paralel evrenlerin tek bir modellemesi yoktur. Evrenimizin tamamen dışında, bizimle alakası olmayan sayısız evrenler olabileceği gibi, tamamen iç içe geçtiğimiz sayısız evrenler de olabilir.
jamiryo
çoklu evrenler hakkında başlangıç bilgileri için izlenesi belgeseller.

bu paylaşım ile, bundan sonra konuya ilişkin bulduğum kaynakları ve bilgileri buraya yazacağım. umarım meraklısı bi ben değilimdir.