kiril alfabesi

the
Kiril alfabesi adını 9. yüzyıl Bizans misyoneri Aziz Kiril (Cyril)'den alır. Aziz Kiril, Kardeşi Methodius ile birlikte Yunan dini metinleri Slav dillerine çevirebilmek için ilk Slav alfabesini oluşturdular. Bu alfabe aziz olarak kutsanan bu kardeşlerin yandaşları tarafından 10. yüzyılda ilk Bulgar İmparatorluğu'nda geliştirilen Kiril alfabesinin temellerini oluşturmaktadır.

(Kaynak: rusdiliveedebiyatı.com)
sophos
Slavlar için 9. yüzyılda Yunan harflerine dayalı olarak düzenlenmiş alfabe. İnciller yunanca yazıldığı için Slavlar da ona benzer hem dini hem milli bir alfabe geliştirmiştir.

Kiril ve methodios isimli bizanslı slav kardeşler hristiyanlığı slavlara yaymak için glagolitik alfabeyi icat etmiştirler. daha sonra öğrencileri olan bulgar azizler klement ve naum glagolitik alfabeyi geliştirerek kiril alfabesini ortaya çıkarmıştır. Alfabe son şeklini rus çarı ı. petro'nun yaptığı düzenlemeyle, batılılaştırmayla (westernization) almıştır. I. Petro, Yunan harflerinin çoğunu alfabeden çıkarmış yerine latin alfabesindeki benzerlerini kullanmıştır.