gülmek

anancı
doğal bir insani tepki. katıla katıla gülmek, gülümsemek, sıkıntılı gülmek, nezaketen gülmek, aşağılarcasına gülmek gibi çeşitleri vardır ama 18 farklı gülme çeşidinden yalnız biri neşenin ifadesiymiş: yanak kası ağız kenarlarını simetrik olarak yukarıya doğru çekiyor ve göz kenarlarında kuş ayağı gibi kırışıklara yol açıyor.

ve bazı gerçekler:

gülme sayesinde vücudun daha çok bağışıklık maddesi salgıladığı kanıtlandı.

sadece yanak kasları ve göz kasları mutluluğun ifadesinde görevliler. insanın yüz ifadesinden anlaşılamasa bile, kişinin ne kadar eğlendiği yanak kaslarındaki küçük elektriksel sinyallerin ölçülmesiyle anlaşılabilir.

gülmeyi bütün diğer mimiksel duygu ifadeleri arasında çok uzak mesafelerden (http://90m.ye kadar) bile kolayca seçebiliyoruz.

güldüğümüz zaman diyafram harekete geçiyor, kalp atışları hızlanıyor, göz bebekleri büyüyor, parmak uçları nemleniyor. bacak ve bazen idrar torbasının kasları gevşiyor.

çocuklar günde yaklaşık 200 kez, yetişkinler ise 20 kez gülüyor.

iyi bir esprinin ardından gülündüğünde, nefes saatte 100km hızla dışarıya çıkıyor.

insanlardaki gülmenin ritmi ve melodisi aynı parmak izleri gibi farklı farklı.

ve fransızlar cinsel ve popüler esprilerden hoşlanırken, belçikalılar bu tür konulara gülümsemiyorlar bile. ingilizler için insanların içine düştükleri zor durum bir mizah konusu olabilirken, orta avrupalılar bu konuda çok ciddi.

Edit: imla