konfederasyon bayrağı

frantz fanon
amerikan iç savaşı'nda güney eyaletlerinin kullandığı savaş bayrağıdır. yani özü itibariyle sancaktır.

güneydeki vatandaşlar tarafından hala çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. çeşitli popüler müzik grupları da (pantera, lynrd skynrd) sahipleniyormuş. ama neonazi, ırkçı, ''çomar'' vb. gruplar da bu bayrağı sahipleniyor.

dolayısıyla bu bayrak üzerindeki polemikler amerika'da hala devam ediyor. bu amerikan iç savaşı'na yönelik farklı yaklaşımlardan kaynaklanıyor. resmi tarih güneyi kölecilik ve gericilikle kendini de ilericilikle ve köle karşıtlığıyla tanımladığı için (gerçekten de böyle mi bilmiyorum bilen aydınlatsın)* için bu bayrak resmi olarak kabul görmüyor. en son kayne west trollük olsun diye, işi sulandırmak için olsa gerek bayrağı sahiplendi.

edit: imla
2
dr vitus werdegast dr vitus werdegast
amerikan iç savaşı "johnny comes marching home" şarkısında methedilen asker için köleliğe karşı bir mücadele olabilir gayet tabi. ya da savaşa katılan alman sosyalist joseph weydemeyer'in amacı bu olabilir. ama asıl otoriteler nezdinde değerlendirirsek, işin arka planı pek öyle değil.

kuzey'deki kentler sanayileşmişti. güney'de hâlâ tarıma dayalı, feodal olarak adlandırılabilecek bir ekonomi vardı ve bu o yıllarda sıkıntı yaratıyordu. bir de otorite kurmanın zor olduğu bir bölgeydi. yani evet, köleliğin devam ettirilmesi abd otoritesi için sorundu ancak bu insani bir temele değil, ekonomik rekabete dayanıyor. yoksa abd'nin kurucu babaları gayet köle sahibiydi. hatta birlik orduları -kuzey- komutanı ve andrew johnson'dan sonraki abd başkanı ulysses s grant'ın da köleleri vardı.

zaten sonrasında da bir amerikan rüyası yaşanmış değil. köleler özgür kaldıktan sonra şanslı olanlar madenlerde, fabrikalarda kölelikten pek farkı olmayan koşullarda çalıştı. birçoğu da açlıktan ve hastalıklardan öldü.
frantz fanon frantz fanon
evet, kuzeyin ''köle karşıtlığı'' işin ambalajı gibi görünüyor
bu başlıktaki tüm girileri gör