öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler

Valar dohaeris
1- Güneş merkezli dünya modeli: yanlış hatırlamıyor isem Kopernik tarafından ispat edilmiş idi. Bu öğrenilene dek dünya sabit, güneş dahil diğer gezegen ve yıldızlar onun etrafında dönüyor zannediliyordu. Şimdi biliyoruz ki güneş sabit, dünya ve diğer gezegenler onun etrafında dönmekte. Ama güneşte samanyolu galaksisinde sabit değil, turlar atmaktadır. Tabii onun sayesinde bizde.

2- evrende dokunulabilecek kadar soğuk yıldızların olması: bütün yıldızlar güneş gibi aşırı sıcak değildir. Evren insan eliyle dokunulabilecek kadar soğuk yıldızlar ile doludur. bu yıldızlar ya yeni doğmuş ya dada süpernovadan önce ölmek üzere idi.

Bu giriyi şu bilgilerden emin olduktan sonra editleyeceğim.

Edit;
1- Kendisinden çok önce Aristarchus ve ondan birkaç yüzyıl sonra Biruni (ve aradaki birçok kişi) kopernik'e atfedilen güneş merkezli “dünya” modelini dile getirmiş. Fakat Copernicus'u onlardan ayıran, onun gözlemlerini, savını destekleyecek biçimde bir yayın haline getirmesiymiş. Güneş merkezli evren modeline ulaşmak için yaptığı gözlemleri, “başkalarının da tekrarlayabileceği” biçimde toplamış, delillerini ortaya koymuş. Tıpkı, mikrobun (tek hücreli canlıların) varlığını eski Yunan düşünürlerinin ve bizden Akşemseddin'in dile getirmesi gibi. Fakat, mikrobun varlığını ve nasıl bir şey olduğunu şüpheye yer bırakmayacak biçimde açıklayan Pasteur'dur.

2- ölmek üzere olan yıldızlar imiş. Bunun hakkında daha detaylı bilgi için kahverengi ve kara cüceleri araştırabilirsiniz.
1
laiksavar laiksavar
1'e bir ekleme: samanyolu galaksisi de sabit değil ve içindeki bütün yıldız sistemleriyle birlite tıpkı diğer galaksiler gibi uzayda akıp gitmektedir.
bu başlıktaki tüm girileri gör