doğada yaşam

vaybanavaylarbana
Hızla gelişen teknoloji ve sistemin insanlar üzerinde ki bitmek tükenmek bilmeyen sömürüsü karşısında insanoğlu iç güdüsel olarak gerçek yaşam alanı olan doğayı son zamanlarda daha çok arzulamaya başladı.

Toplumda ki bireylerin neredeyse %90'ı emekli olduğunda sessiz sakin kırsal bir bölgede yaşama hayali ile yanıp tutuşuyor. Aynı şekilde büyük marketlerde fahiş fiyatlarla satılan sözde organik gıdalar da hiç görmediği kadar talep görüyor. Gün aşırı internette ki sosyal platformlarda doğada yaşamak isteyenler adı altında sayfalar ve gruplar kuruluyor. Ancak çok az kişi haricinde harekete geçen kimse yok. Konuya girmeden önce Doğada yaşamanın kendinizi teknolojiden ve toplumdan soyutlamanız anlamına gelmediğinin altını önemle çizmek istiyorum. Şimdi internette tanışıp doğada yaşamak için anlaşan 50 kişi hayal edin. Bireylerimiz 8 ay sonra 20.000 tl nakit para ile buluşup harekete geçmeye karar veriyor. Bu 8 ay zarfında yapmaları gereken tek şey bu 20.000 tl yi biriktirmek. Buda 1.000.000 TL eder. 8. Ayın sonunda ülkemizin her tarafında bulunan ancak trilyonlarca liraya satılan beton yığınlarına uzak olduğu için dönümü ortalama bir cep telefonu fiyatına gelen son derece verimli topraklardan sudan ucuz fiyata 50 dönüm satın alırlar. Ki bu ortalama 100.000 tl civarıdır. Bu arazinin 5 dönümü yaşam alanı kalan 45 dönümü ise tarım alanı olarak tasarlanır. Araziye varan ekibimiz çadırlarını kurarak 10 ar kişilik ekipler halinde 50 ayrı ev bir yönetim binası bir ahır bir imalathane bir yemekhane ve birde misafirhane inşa etmek için işe koyulur ahşaptan 2+1 bir evin malzeme tutarı ortalama olarak toptan alımlarda 5.000 tl dir.

Yani 50 evin maaliyeti 250.000 tl ve ayrıca misafirhane çiftlik gibi daha büyük tesislerin maaliyeti daha fazla olacağı için testere, matkap, bağlantı elemanları gibi her zaman kullanılmaya devam edecek olan alet edevatlar da dahil bu iş için toplam yapılması gereken masraf ortalama 300.000 TL olacaktır 10 kişilik bir ekip 2+1 bir evi ortalama 4 günde inşa edebilir. Diğer binalarda dahil olmak üzere köyümüz 60 gün içerisinde eksiksiz olarak inşa edilmiş olacaktır. Ekonomi hesabına göz atacak olursak şu ana kadar ortak bütçeden toplamda harcanan rakam 400.000 tl dir. Sonra ki aşama güneş panelleri ve su pompalarını kurarak köyümüzün temel enerji ihtiyacını karşılamak olacaktır. Bu tesisatın toplam maaliyeti de ortalama 50.000 tl ye tekavül etmektedir. Sonra ki iş ise görev dağılımını yapmaktadır 10 kişi hayvanların bakımı ve kesimi için gereklidir. 5 kişi mutfakta çalışmalı gelen ürünleri işlemeli ve yemek yapmalıdır. 3 kişilik bir ekip yönetim ve muhasebe işlerini üstlenmelidir. Kalan 32 kişi ise arazinin ekilip biçilme işinde görev almalıdır. Ancak bu işler sabahtan akşama kadar olmayıp günde 5 er saat çalışmak yeterli olmaktadır. 30 kadar büyük baş 200 küçük baş 500 kadar tavuk bir kesim makinası ahır için fazlasıyla yeterli olacaktır. Bunların maaliyetide ortalama 150.000 tl tutmaktadır. Ekim alanları için ise sulama sistemleri ortalama 15.000 tl 45 dönümlük bir araziyi işlemek için yeterli biçer döver ve traktör gibi alet edevatlar ortlama olarak 100.000 TL ye denk gelmektedir elbette ki her şeyi üretmemiz mümkün değildir şehirden yapacağımız alış verişler için 30.000 TL civarın da bir de van araç alınmalıdır.

Finans konusuna geri dönecek olursak şu ana kadar tüm sistemi kurup hazır hale getirmek için harcadığımız para 750.000 TL dir geriye halen 250.000 TLmiz var ancak tarım mahsülleri özellikle başlarda acemilik çekeceğimiz için hemen çıkmayacaktır bu durumda işte bu 250.000 tl lik fonumuz devreye girecek ve bizi işlerimizi yoluna koyana kadar idare edecektir. Elbette ki modern dünyadan ihtiyaç duyacağımız şeyler olacak ve bunlar için paraya gereksinimimiz var. Bunun için iki ayrı gelir kaynağımız var birincisi ihtiyaç fazlası ürünlerimizi satacağız ikincisi ise milyonlarca insanın hayallerini gerçekleştirmiş şanslı bir azınlık olacağımız için bir çok insan yerleşimimizi ve yaşantımızı merak edecektir. Ayda bir defa bu merak sahibi insanlar için ücretli turlar düzenleyip misafirhanemizde konuk edebilir ve bundan ciddi gelirler sağlayabiliriz. Sonuç olarak günlük 4 – 5 saatlik çalışma ile sigorta primlerimizi ödeyip eksiksiz, stressiz ve sağlıklı bir haya sürmemiz mümkün. Elbette ki bu yaşantıya ayak uyduramayıp bir süre sonra ayrılmak isteyenlerde olacaktır ancak üzülmeyin çünkü inanın gelmek isteyenlerin sayısı gitmek isteyenlerden binlerce kat fazla olacaktır. Projenin finansal boyutlarını en ince ayrıntısına kadar araştırdım. Ancak yine de henüz halen geliştirilmesi gereken bir proje bu bağlamda eğer sizlerde bu hayalime ortak olup projeyi geliştirecek fikirler üretebilirseniz yorumlarda belirtmeyi unutmayın.