doğa için çal

diablo
Doğa İçin Çal, bir dernek ya da vakıf değildir. Doğa İçin Çal'ın tek amacı, evrensel bir dil olan müziği kullanıp halihazırda kurulmuş olan ve çok da başarılı çalışmalara imza atan, doğa ve doğal yaşam alanlarının korunmasıyla ilgili tüm derneklerin faaliyetlerine dikkat çekmektir.

Yukardaki cümle çok uzun olduysa, madde madde şöyle açıklayabiliriz:

1. Arkadaşlarınızdan birinden Doğa İçin Çal diye bir şey olduğunu duydunuz.
2. Merak edip bir şekilde bu siteye ulaştınız.
3. Klipleri izlediniz, kah güldünüz, kah ağladınız.
4. Müzik sona erip de destekçiler bölümü başladığında, acaba doğa için ben ne yapabilirim diye bir düşünce aldı sizi...
5. O anda gözünüz yandaki “dernekler” listesine kaydı.
6. O derneklerden kendinize en yakın bulduğunuzu seçtiniz.
7. Link'e tıklayıp seçtiğiniz derneğin sayfasına gittiniz.
8. Gitmekle kalmadınız, o derneğe üye oldunuz.
9. Üye olmakla kalmayıp, o derneğe ufak mufak, gönlünüzden ne koparsa, gücünüzün yettiğince bir bağışta bulundunuz.
10. Aylarca süren çekimler, haftalarca süren montajlar, uykusuz gecelerce süren çalışmalar, her şey, hepsi, sizi bu noktaya getirmek içindi. Eğer 1. maddeden başlayıp 9. maddeye kadar kesintisiz geldiyseniz, bu, verdiğimiz emeklerin boşa gitmediğinin bir kanıtıdır. Size ne kadar teşekkür etsek azdır!

Doğa İçin Çal ekibi.


Bu arada belirtmekte fayda var, Doğa İçin Çal, bütün derneklere aynı mesafededir. Kimileri için “doğa” orman anlamına gelirken, kimileri için “kaybolan bitki florası”, kimileri için “sokakta aç susuz yaşayan ve bir ev özlemiyle tutuşan kediler ve köpekler”, kimileri için “Büyük kültür mirasımız Hasankeyf'in yok oluşuna dur demek!” anlamına gelebilir. çünkü doğa, bunların hepsini kapsayan ve hepsinin ötesinde bir kavramdır. Bu sebeple, Doğa İçin Çal, burada yer alan bütün derneklerin faaliyet alanlarına canı gönülden katılmaktadır.
zeybek
ağaçlar.net'ten fırat çavaş ile türkiye ve dünyanın dört bir yanından müzisyenlerin, "doğadan çaldığın yeter, doğa için çal" sloganıyla yaptıkları sosyal proje. amaçları küresel ısınmaya, erozyona, orman yangınlarına ve buna benzer bir çok doğal kırıma karşı çıkmaktır. playing for change benzetmelerine karşın, onların bilgi dahilinde faaliyet gösteren topluluktur. 

ilk yayınladıkları parça maçkalı hasan'dan divane aşık gibi'dir. bu şarkının yorumlanmasında 45 müzisyen enstürmanlarıyla ve sesleriyle katkıda bulunmuşlardır. 



ikinci yayınlanan parça aşık veysel'in uzun ince bir yoldayım parçasıdır. bu şarkıda 72 müzisyen ses ve tını katkısında bulunmuştur. 



üçüncü parça güzel bir üçleme. anonim olan bu üç parça gesi bağları, çemberimde gül oya ve çayelinden öteye'dir. bu parçada 71 sanatkar ve 1 folklor ekibi görev almıştır. 



dördüncü parça unutulmaz film müziklerine imza atan cahit berkay'ın selvi boylum al yazmalım, çiçek abbas ve devlerin aşkı parçaları olarak belirlenip hayat geçirilmiştir. bu üçlemede aralarında cahit berkay'ında bulunduğu 76 müzisyen ve metin türkcanın bebeğiyle tamamlanmıştır. 



beşincisi yerlerde doğa için çal 5. kalite cahit berkay üçlemesiyle iyice artmıştı fakat gerek aranjman gerekse sanatçı seçimi ve enstürmanlar kaliteye gölge düşürmüştür. projeye şebnem ferah koymak da sosyal sorumluluğun popülaritesini arttırmak izlenme sayısını arttırmaktan başka hiç bir işe yaramamıştır. hatta yavuzcan çetin totalde bir şey yapmamış, sadece ayakta durup telleri titretmiştir. kısacası doğa için çal ekibi ruhunu kaybetmiştir. yazık olmuş o kadar senedir verilen emeğe. silkelenip kendilerine gelsinler.



altıncı proje çökertme ve ateş attım samana isimli eserlerle bizlere ulaştı. bir önceki çalışmaya göre daha kaliteli hissettiğimi söyleyebilirim. yavaş yavaş bazı sanat icracıları da kadrolu gibi boy göstermeye başladılar.



yedincisi yemen türküsü'ne yapıldı. bu da gayet kulağa hoş gelen bir çalışma.



sekizinci çalışma hayde. bir karadeniz esintisi. kazım'ın ruhu şad olsun. cem yılmaz av mevsimi filminde bu türküyü söylemişti ve bu eserde de karşımıza çıkıyor.



bugün yayınlanan dokuzuncu çalışma da hey onbeşli türküsü. diğer sanatkarlar gibi oyun havası tarzında yapmamaları çok güzel olmuş. müzik ağıt hissettirmese de gri bulutlu bir havaya sokuyor insanı.



daha evvel sitelerinden de başvurmuştum fakat sürekli ünlü az ünlü ve müzikal altyapısı olan insanlar bu tarz çalışmalarda yer alıyor gördüğüm bildiğim kadarıyla. madem almayacaksınız bari siz de bizimle çalın söyleyin demeyin kardeşim.
2