protestan

Valar dohaeris
Hristiyanlığın en büyük üç mezhebinden biri.

XVI.yy.da Martin Luther ve Jean Calvin'in öncülüğünde Katolik Kilisesi'ne ve Papa'nın otoritesine karşı girişilen Reform hareketi'nin sonucunda doğmuştur (1529). Protestanlar akla büyük yer vererek yerleşmiş kaideleri protesto ettikleri için bu adı almışlardır. Papazlara ihtiyaç duymaksızın İncil'i okuyabildikleri için Protestanlığa İncil kilisesi de denilmiştir. Çünkü onlar İncil'i Hristiyanlık için tek kaynak saymışlardır. Protestanlık, diğer hristiyan mezheplerinden bazı farklılıklar arzeder. Bunların Katolik ve Ortodokslar gibi ruhanî başkanları yoktur. Bir tek mezhep yerine çeşitli mezhepler halinde faaliyet gösterirler. Kiliselerinde resim, heykel ve tasvir bulundurmazlar. Katoliklerin aksine Protestan râhipleri evlenebilir. İncil'i kendi dillerinde okuyabilmek de Protestanlığın bir başka özelliğidir. Katoliklerle Ortodokslar ise İncili Yunanca ve Lâtince okumak zorundadırlar. Protestanlıkta azizlere de inanılmaz.
nemlendirici kullanan ebu leheb
Akıl ve mantık temelli hristiyan mezhebi.

Eğitime büyük önem veren protestanlar inançlarını bile mantık çerçevesinde yaşar. Aziz bilmemneyus'un göğe uçup ayı böldüğüne, oradan inip ejderhalarla savaştığına, sonra gidip dağı yardığına falan inanmazlar. Papa'yı takmazlar hatta bağnaz katolikler ile dalga geçerler. İçine kapanık bir mezhep olan ortodokslar'a pek ilişmezler. Akıl ve mantık kadar çalışmaya da inanırlar, bu sebeple kapitalizmin kurucu etkenleri arasında sayılır bu mezhep.

İslam'daki karşılığı ise bir miktar sufizm, bir miktar da hariciler olabilir. İlla mukayese etmek isteyenler için...

Kiliseleri sade olur, ikona vs kullanmazlar.

Bir de en koyu misyonerler -sanıldığının aksine- protestanlar'dan çıkar. Çünkü inançlarına -akıl ve mantık yoluyla kabul ettiklerinden- sıkı sıkıya bağlıdırlar.

En tatlıları yehova şahitleri -yalnız fena ahlakçıdır bu adamlar-, en tutucuları ise evanjelikler'dir. Evanjelik gördün mü kaç, muhtemelen g.tünü keser.