anti emperyalizm

tarihsel maddeci
günümüzde üzerine bir sürü tartışma yapılan kavram.

bu gözler preet bharara'nın reza'yı tutuklamasının ardından akp'yi anti-emperyalist cephede tanımayan da gördü, aynı şekilde finans-kapitalist sistem içinde wall street'dekilerin canına okuduğu için preet bharara'yı anti-emperyalist ilan edeni de gördü. yine bir bakıyorsun akp bile bu kavramı kullanıyor kuyruğu sıkışınca.

yapmayın, etmeyin. emperyalizm, akp karşıtlığı üzerinden muhalefeti resmen örgütledi, samimi bir şekilde akp karşıtlığı yapanların neden hareketlerini sona erdiremediği de ortaya çıktı. çünkü adamların akp'liden farkı yok. güce göre yöneliyorlar ve hareket ediyorlar.

antiemperyalist olmak, emperyalist bir ekibe karşı diğer emperyalisti mi tutmaktır? asla! birbirinden farkı olmayan tüm emperyalist kuvvetlere karşı, kararlı bir anti-finanskapitalist (yani tekelci sermayenin zarar görebileceği tüm eylemler) mücadele vermektir. yani yeri geldiğinde finans-kapitalin zenginleşmesinin önüne geçecek bir yasaya karşı mücadele vermek, gerektiğinde onun giriştiği siyasal baskılara karşı çıkmak, gerektiğinde grev, işgal yapmaktır.

yani bunlar yoksa, ne diye ona buna anti-emperyalist dersiniz? yapmayın yahu!
atticus finch
küçük-burjuva yurtseverliği ile karıştırılmaması gereken bir tanım. anti-emperyalizmin her şeyden önce iktisadi bir temeli vardır. tekelci-kapitalizm nedir, emperyalizmin kapitalizmle ilişkisi nedir, emperyalizm marksistçe nasıl tanımlanır bilmek gerekir. anti-emperyalizm konusunda bu temellere sahip olmayan bir ideoloji gerçek anlamda anti-emperyalist olamaz, sonra ortaya küçük-burjuva yurtseverliğinin anti-emperyalizm anlayışı ortaya çıkar. bu anlayışa göre emperyalizmin iktisadi temeli yok sayılır, görmezden gelinir. emperyalizme sırf büyük, güçlü devletin küçük ve güçsüz devleti ilhak etmesi gözüyle bakılır. emperyalizm tamamen askeri tabanda değerlendirilir. haliyle bu anlayışa göre küçük ve güçsüz devlet, büyük ve güçlü işgalci devleti ülkesinden atınca emperyalizmi de otomatik olarak kovmuş olur. komprador burjuvazinin işçileri ezmesi, her yere fabrikalar yapıp ülkeyi ve doğayı mahvetmesi, bütün siyasileri kukla gibi nasıl oynatması küçük-burjuva yurtseverlerince önemsenmez. onlar için o çok değerli ülke sınırlarına zarar gelmemesi, bir bütün olarak kalmaları "emperyalizmi kovmuş" olmaları için yeterlidir.

bu anlayış türkiye'de kemalistlerde, chp tabanında görülür. anti-emperyalizm konusunda samimi olduklarına ve bağımsızlık gibi konuları önemsediklerine şüphem yok, sorun şu ki anti-emperyalizm nedir, emperyalizm nedir bilgileri yok. küçük-burjuva yurtseverliğini anti-emperyalizm sanmaları sebebiyle de kurtuluş savaşında türkiye'den itilaf devletlerini kovan, ülkenin ilhak edilmesini engelleyen kemalizmi anti-emperyalist sanıyorlar. buna anti-emperyalizm denmez. buna en fazla emperyalizmle bazı konularda çelişmek denir.

aynı anti-emperyalizm anlayışı 5. enternasyonalin de sonunu getirmiştir bu arada.