türkiye hristiyan olsaydı olabilecekler

zirvedekicahil
Tarih puzzle değildir. Bir parçayı çıkardığınızda bütün resim değişir. Sonuçları ben şöyle yorumluyorum [1000~ itibariyle];

*islam olmazdı / çok sınırlı bir bölgede olurdu. Arapların doğudan sürekli gelen savaşçı bir millete karşı koyabileceğini sanmıyorum. Belki, [ki memlükler de türk devletidir] memlüklerin moğollara yaptığı gibi ayn-ı calutvari bir zafer kazanabilirlerdi. Yinede islam arap yarımadasına sıkışıp kalmış bir din olurdu.

*kutsal yerler hristiyanların elinde olduğu için ne haçlı soylular ölecek ne de templar / hospitaller şövalyeliği kurulmayacaktı. Bu nedenle bankacılık gelişmemiş olacaktı.

*kılıçarslan ve haçlı muhabbeti olmadığından kilikya ermeni krallığı kurulamayacaktı.

*teokratik yapı halifelik değil patrikhane sayesinde korunacaktı. Doğudaki her devlet gibi doğu hristiyanlığını benimseyecektik. Ruslarla oldukça yakın olacak ve muhtemelen günümüzdeki arap etkisi gibi bir rus etkisi yaşayacaktık.

*Eğer türkiye selçuklularının bir şekilde yıkıldığını farz edersek, yine de osmanlı kurulamayacaktı çünkü osmanlının etrafı kendi dini olacak ve cihat desteği alamayacaktı. Bu yüzden osmanlı yerine karamanoğulları bir imparatorluk kuracaktı. Mehmet Bey'in izinden gideceklerini düşünürsek, topraklarındaki herkesi asimile edeceklerdi.

*türklerde feodal yapı olmadığı için ağır teokratik yapıya rağmen bir reform / rönesans olmayacaktı. Zira sanatçıları ve aydınları koruyacak veya destekleyecek banker ve soylu kesim olmayacaktı. Arkalarında destek olmayan aydınlar, bir fark yaratamadan linç edilecekti. [Martin Luther'i kralını hiçe sayıp koruyan on üç alman prensi olmasa avrupada reform olmazdı]

*Rönesans, reform gibi birçok şeyi kaçıran karamanlılar, geri kalacak ve işgal edileceklerdi. Sonra tüm türklerin atası, gelip ülkeyi kurtaracak ve mutlu sona erecektik.

Kısacası bunlar olabilecek şeylerden birkaç tanesi. Ancak şundan eminim ki, türkler hristiyan da, budist de olsa bu evrendeki hallerine benzer bir hale düşecekler. Avrupa medeniyetin ve bizim geri kalmışlığımızın temelinde feodal sistem yatar.
bu başlıktaki tüm girileri gör