27 mayıs 1960 devrimi

giyotin
Türkiye cumhuriyeti (1961) anayasasına "sosyal devlet" ilkesinin konmasıyla bilinen ihtilalin gerçekleştiği gündür.
Bir tarafta nato'cu, gerici, toprak ağalarından bir hükümet diğer tarafta genç subayların halkla birlikte yürümek istediği yeni alternatiflere karşı ortaya çıkan ve nato'ya bağlılığını deklare eden, para babaları ile derdi olmayan fakat çelişkileri azaltabilmek için sosyal devlet, sendika ve grev hakkı gibi soğuk savaş döneminde sosyalizme karşı tampon önlemlerini almaktan geri durmayan bir askeri dönemin adıdır. Bu yüzden devrim yada darbe kelimeleri yerine ihtilal denilmektedir. (bkz:27 mayıs ihtilali)
5
prometheus prometheus
Yalnız o dönem faşizme karşı yükselen ve dünyadaki devrimci kalkismalardan güç alan bir muhalefetin oluşumuna karşı yapılmış bir hareket olarak da değerlendirmek mümkün.
prometheus prometheus
Ulan ne uzun nefessiz bir cümle yazmışım okurken üşendim
giyotin giyotin
"bir tarafta nato'cu, gerici, toprak ağalarından bir hükümet diğer tarafta genç subayların halkla birlikte yürümek istediği yeni alternatiflere karşı ortaya çıkan ve nato'ya bağlılığını deklare eden, para babaları ile derdi olmayan fakat çelişkileri azaltabilmek için sosyal devlet, sendika ve grev hakkı gibi soğuk savaş döneminde sosyalizme karşı tampon önlemlerini almaktan geri durmayan bir askeri dönemin adıdır." Derken yorumda yazdığın şeyden bahsetmek istemiştim.
Kairos Kairos
@prometheus adnan menderes ve demokrat partiyi iyi araştırmanı dilerim. zaten bu devrimdir, ihtilaldir. ülkedeki emperyalist sevici ve yobazlara karşı yapılmıştır.

hem 27 mayıs ihtilali başlığında tüm ayrıntıları yazdım hem 27 mayıs 1960 devrimi başlığında. tekrar okuman dileğiyle. çok yanlış biliyorsunuz gerçekten. 12 eylül ve faşist kenan evren amerikancı zihniyetle karıştırmayın bu devrimi :)

saygılar, sevgiler.
giyotin giyotin
@kairos tabikide eşdeğer tutulamaz fakat ihtilalin akabinde natoya bağlılık deklarasyonu biraz düşündürüyor... sonuç olarak getirdiği yasalar açısından sosyal devlet ilkesi başta olmak üzere ortada zaten :) 1980 bir neoliberal ihtiyaç dolayısıyla yapıldı yani hukuksal anlamda 1960'a tam olarak zıt.
bu başlıktaki tüm girileri gör