islam'da kadın hakları

camide uyuyan evsiz kemalist
(bkz:bahçeli'nin ilkeli bir siyasetçi olması)
Bir arada İslam ve feminizm 2002 yılında Margot Badran tarafından "İslami paradigma içinde belden feminist söylem ve pratiği" olarak savunulmuştur [1] İslam feministler İslam ve onun öğretilerine savlarını toprağa, tam eşitliğini aramak kadınlar ve erkekler kişisel ve kamusal alanda, ve gayrimüslimleri söylem ve tartışmaya dahil edebilir. İslami feminizm , İslam alimleri tarafından laik feminizmden daha radikal olmak ve İslam'ın Kuran'la söyleminde merkezi metin olarak demirlemek olarak tanımlanmaktadır. Bir "düşünce okulu" olarak, Faslı sosyolog " Fatema Mernissi ve Amina Wadud ve Leila Ahmed " gibi akademisyenlere atıfta bulunulduğu söylenir.
Savunucular gözlem atıfta Müslüman çoğunluklu ülkeler gibi devlet, başbakanlar ve devlet bakanı birkaç dişi başlarını üretilen Lala Shovkat ait Azerbaycan , Benazir Butto arasında Pakistan , Mame Madior Boye ait Senegal , Tansu Çiller'in ait Türkiye , Kaqusha Jashari arasında Kosova , ve Megawati Sukarnoputri arasında Endonezya . In Bangladeş , Begüm Halide Ziya1991 yılında ülkenin ilk kadın başbakanlığına seçildi ve 2009'a kadar başbakan olarak görev yaptı ve onun yerine şu anda başbakanlık görevini sürdüren Şeyh Hasina , Bangladeş'i en uzun sürekli kadın prömiyeri ile ülkeye dönüştürdü.

İslami feministler
İslami feministler dini metinleri feminist bir bakış açısıyla yorumlarlar. Bunlar, İslam'daki ve öğretilerindeki argümanlarını temel alan, kişisel ve kamusal alanda kadın ve erkeklerin tam eşitliğini arayan ve söylem olmayan ve tartışmaya gayrimüslimleri dahil edebilen bir tercüman dalı olarak görülebilir .

İslam feminizmine tanımlanır İslam bilim adamları laik daha radikal olarak feminizminin, ve içinde demirlenen olarak söylem merkezi metin olarak Kuran İslam'ın.
Son zamanlarda, İslami feminizm kavramı, toplumun birçok yönünden destek almak isteyen İslami gruplarla daha da büyüdü. Buna ek olarak, eğitimli Müslüman kadınlar toplumdaki rollerini dile getirmeye çalışıyorlar.

Müslüman Azınlıklar ve İslam Merkezi'nden Ümm Yasmin'e göre, feminizmin çoğunlukla batılı bir hareket olarak yanıldığını, ancak Müslüman feministlerin on dokuzuncu yüzyılın başlarından beri aktif olduklarını belirtiyor. Müslüman feministlerin görevleri İslam dininde reform yapmak değil, "laik bir toplumda cinsiyet eşitliğini desteklemek" tir . Yasmin ayrıca Müslüman feministlerin, inançlarına paralel olarak erkekler ve kadınlar arasındaki eşitliği savunmak için İslam'ın bağlamlaştırılabileceği görüşlerini "uyarladıklarını"; çünkü İslam kadına yönelik şiddeti göz ardı etmez. [8]19. yüzyıldan bu yana, hem erkekler hem de kadınlar Şeriat Yasalarının sıkı örtme, eğitim, inzivaya çekilme, çok eşlilik ve cariye gibi kadınlar üzerindeki yasal sistemini sorgulamaktadır. Bu sosyal meselelerde reform yaparken, Müslümanlar kadınlar yasal değişimi savunmaya, kızlar için okullar kurmaya ve örtünme ve çok eşliliğe karşı çıkmaya başladılar. [9] Yasmin'in iddiasını destekleyen Fatema Mernissi , "sessiz ve itaatkar" olarak gösterilen ideal Müslüman kadının İslam'ın mesajı ile hiçbir ilgisi olmadığını baltalar . Ona göre muhafazakar Müslüman erkekler, Kur'an dini metinlerini ataerkil sistemlerini korumak için manipüle ettiler. Kadınların cinsel kurtuluşunu önlemek için; böylece katı örtünme ve sınırlama haklarının gerekçelendirilmesini zorlamak.

İslamcılar
İslamcılar siyasi İslam'ın savunucusudur , Kur'an ve hadislerin bir halifelik , yani bir İslami hükümet zorunlu kıldığı kavramı . Bazı İslamcılar kamusal alanda kadın haklarını savunuyor ancak kişisel, özel alanda cinsiyet eşitsizliğine meydan okumuyor. Su'ad el-Fatih el-Badawi , bir Sudanlı akademik ve İslamcı politikacı, feminizm ile uyumsuz ileri sürmüştür takva (dindarlık İslam anlayışına) ve dolayısıyla İslam ve feminizm birbirini dışlar. [12] Müslüman-Hıristiyan Anlayış Georgetown Üniversitesi Merkezi'nin Margot Badran (şimdiPrens Alwaleed Bin Talal Müslüman-Hıristiyan Anlayış Merkezi ) İslam ve feminizmin birbirini dışlamadığını ve "anlayışını ve kuranını Kuran'dan alan İslami feminizm, kadınlar ve erkekler için hak ve adalet istediğini savunuyor İslam feminizmi hem çok tartışmalı hem de sıkı bir şekilde benimsendi.
bu başlıktaki tüm girileri gör