ütopya

kekotella
Kelime anlamı olmayan üstün yerdir ve thomas more tarafından üretilmiştir. kurgulanmış devlet düzenini ve toplum düzenini anlatan eserlere ütpia adı verilir.
Kaleme Alınmış önemli İdeal ütopyalar:
-Platon -Devlet
-Thomas More - Ütopia
-Farabi -Medinet'ül Fâzila (Erdemli Sehir)
-Tommaso Campanella - Güneş devleti
-Francis Bacon-Yeni atlantis
Kaleme alınmış korkutucu ütopialar:
-huxley- yeni dünya
-George orwell - 1984
1
dal kalkinca sarkan kartal
Kardeş payı 13. Bölümde Emrah'ın edayla kurduğu bir diyalogta geçen kelimedir.

"ilgilenmiyor musun eda? ben inatla 'tekrar dene' tuşuna basarken sen inatla 'yoksay' tuşuna mı basıyorsun? ütopyalar güzeldir be eda. ben bir kadın sevdim ki elim artık gül kokar."
giyotin
adının "ütopya" olarak değiştirilmesini önereceğim başlıktır. Güzel bir diyar, hayali ve masalsı dünyalar ülkeler anlamına gelir. Karşıtı distopya'dır (bkz:çomarland)
Ayrıca ferhan şensoy'a ait ve Ceylan ertem'in de seslendirdiği güzel bir şarkıda geçer.
2
Valar dohaeris
ÜTOPYA gerçekte mevcut olmayan, tasarlanmış olan ideal toplum şekli anlamını taşır. Köken olarak Yunanca “yok/olmayan” anlamındaki ou, “mükemmel olan” anlamındaki eu ve “yer/toprak/ülke” anlamındaki topos sözcüklerinden türemiştir. Kullanımı Thomas More'un 1516'da yazdığı De Optimo Reipublicae Statu deque Nova Insula Utopia veya kısaca "Utopia" isimli kitabıyla yaygınlaşmıştır. Ütopyalar, bugün gerçekleşmesi imkânsız toplum tasarımlarıdır. Zıt kavramı için (bkz:distopya)
4
betaxx
kitabı okudukça insan o düzene imreniyor. bazı şeylerin zaten günümüzde olması gerekirken hala olmaması çok saçma ve acınsası. bu kapitalist sistemde benliklerimizi kaybettik. her şeyin daha fazlasını istedikçe anlatılan düzen hiçbir zaman kurulamayacak.