planlı eskitme

tatharas
Günümüz üretici şirketlerin tek kullanıcıya aynı sürede daha fazla ürün satmak için uyguladığı stratejidir . Mesela iphone 6 şu an kasmaya başladı ve bunun sebebi yeni gelen güncelleme yenisini almamız için yavaşlatıyorlar. Mesela evdeki ampullerin ömrü düzgün üretilse 100 yıldan fazladır ama çabuk patlasın 5 yılda bir tekrar alalım diye özellikle kısa ömürlü üretiliyorlar. ABD'nin Kaliforniya eyaletinde Livermore kasabasında bir itfaiyeye kurulan ampul tamı tamına 110 yıldır yanıyor. Yıllar önce avrupada bir aydınlatma fuarında büyük şirketlerin aldığı karar ile artık uzun ömürlü ampuller üretilmiyor. Eski malların kalitesi yok derler ya hani işte bu planlı eskitme yüzünden.
radis
bu başlığı sözlüğe kazandıran arkadaşımıza teşekkür ediyorum. Sadece iphone örneği olmamakla beraber birçok alanda kapital'in devamı için yapılan uygulamadır.
Androidin play store mağazasındaki uygulamaların birçoğunda yapılır. Windows'un eski sürümlerinde buna benzer durumlar yaşanabiliyor.
Sadece teknolojik alanlarda olmamakla beraber sanayi alanında da gözümüze çarpar. Özellikle belediyelere inşaat malzemesi çimento, alçı vb. ürünler satan firmalar, çabuk eskimesi ve yıpranması için kalitesiz ürunler yada çabuk eskiyen ürünler satarlar. Böylece 5-10 yıl süre icinde eskiyen asfalt veya kaldırım gibi ögeler yeniden ihale açılarak yenilenirler. Kısır bir döngü haline gelen bu planlama hem ihale firmalarına rant sağlar hem de belediyenin göz boyamak için seçim mottosu haline gelir.
faun
gayet normal karşılanması gereken olay. adamlar inovasyona milyarlarca lira yatırıyor sen bir televizyon alıp 40 sene kullanırsan nasıl kazanacaklar.