kütle çekim kuramı

laiksavar
insan aklının en kapsamlı genellemelerinden biri. insan aklına hayran kalırken, kütle çekim yasası gibi bu denli mükemmel bir basit ilkeyi böylesine tamlık ve genellik içinde verebilen doğanın kudretini es geçmemek gerekir. bu yasaya göre, evrende her cisim bir başka cismi, her birinin kütlesiyle orantılı ve aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olan bir kuvvetle çeker.
zeze
Sadece tek bir girinin olmasının üzücü olduğu başlıktır. Hiç kimsenin fikrinin bile olmayışı kötü. Newtonun evrensel yasasıdır. İki noktasal kütlenin birbirini çekmesi durumudur. Bunu bir denklemle ifade edilir. Yanlış hatırlamıyorsam aradaki mesafenin karesiyle ters, bu iki kütlenin çarpımıyla doğru orantılıydı.
laiksavar
kendisiyle birçok şeyi anlamlandırabileceğiniz evrensel olgu. kütle çekimini anladığımızda, başka neleri anlayabiliyoruz? örneğin dünyanın yuvarlak olduğunu herkes bilir. peki, dünyanın neden yuvarlaktır? bunun yanıtı kolay; nedeni kütle çekimdir. her şey başka het şeyi çektiği ve buna göre kendisini, alabildiği kadarıyla, bir araya çekip topladığı için, dünyanın yuvarlak olduğu anlaşılabilir. daha da ileri gidersek, dünya tam olarak bir küre değildir., çünkü dönmektedir ve bu, ekvatorun yakınlarında kütle çekime direnen merkez kaç kuvvetini yaratır. buradan dünyanın eliptik olması gerektiği anlaşılır ve doğru elips biçimini de buluruz. dolayısıyla, sadece kütle çekimi yasasından, güneş, ay ve dünyanın her birinin hemen hemen küre biçiminde olmaları gerektiği sonucu çıkarılabilir. tüm bunlar sadece kağıt üzerinde bir formülden matematiksel olarak bile çıkmaktadır.