özgüveni eksik erkek

zirvedekicahil
Zihninizin oluşturduğu "şema" denilen şeyler var. Bunlar beyninizin oluşturduğu "kısayollar". Örneğin bir öğretmen gördüğünüzde aklınıza "bilgelik" gelmesi gibi.

Konuyla ne alaka derseniz, psikolojide kadınların babaları ile büyüdükleri ve erkekler hakkında bilgileri babalarından gördükleri; bu nedenle beyinlerinde oluşan eş şemasının babasına benzer erkekler olacağı söylenir. Kısacası, kızlar babaları gibi adamlar ile evlenerek annelerinin kaderini yaşar.

[Tabi bu herkeste görülen bir şey değildir, şema terapi ile çözülebilen bir durumdur. Örneğin sosyal izolasyon şemasına sahip bir insan; dışarı çıkar / insanlar ile tanışır, dışarı çıktığında / sosyalleştiğinde bir süre sonra her şey çok kötü gelir ve kendisini toplumdan izole eder. Böylece şema kendini tekrarlar, zinciri kıracak hamleye kadar.]

Özgüvensiz erkek de şema kurbanıdır. Yıllar boyunca aile / toplum tarafından özgüveni ezilmiş erkek, kimsenin kendisini beğenmeyeceğini, sevmeyeceğini düşünmeye koşullanmıştır. Bu nedenle toplum korkuları vardır. Zira her zaman başkaları "onun olanı" almıştır. Bunun üzerine beyninde "kendisinin olanı yeterince iyi koruyamazsa elinden alınacağı" şeması oluşur.

Ben ilişkilerin güven üzerine kurulu olması gerektiğini düşünüyorum. Sürekli seni aldattığını düşünerek hem kendini hem de karşıdakini yıpratmak yerine, hiç evlenme. Eğer birisi gerçekten seviyorsa, karşıdaki kim olursa olsun aldatmaz. Oldukça ironiktir ki, genelde aldatmalar kontrol manyağı çiftlerde olur.
sikko sikko
Hocam, özgüven eksikliğine ilaç olarak, toplum içerisinde kendimizden bahsederken biraz şişirme yapmak çare olur mu?
zirvedekicahil zirvedekicahil
Önemli olan şişirmek değil, altını doldurabilmek. Aksi taktirde "özgüvensiz" yerini "megaloman"a bırakır. Şişirmek yerine geçici olarak aşağılayıcı bir bakış açısı kullanmanızı tavsiye ederim. Karşınızdakine bir bakın, nesi eksik nesi yanlış. Bir süre böyle baktıktan sonra çoğu kişinin güçsüz kişiliklerini sahte egolar arkasına sakladığını göreceksiniz. Karşı cins ilişkileri için "red pill"i öneririm. Her ne kadar cinsiyetçi bulsam da, insanlar sonuç verdiğini söylüyorlar.
sikko sikko
Cevabınız için teşekkür ederim. Tavsiyelerinizi dikkate alacağım.
zirvedekicahil zirvedekicahil
Rica ederim.
lea lea
tamamen genelleme kusulmuş bu entryde, ve geçersiz!
zirvedekicahil zirvedekicahil
"siz çok rererö" demek yerine geçersizliğini ispatlamaya çalışsanız keşke. Neden geçersiz mesela?
lea lea
böyle bir zorunluluğum yok aslında!

fakat! entryde tipik bir mesaj verilmiş; piagetin şemaya yüklediği anlam ile başlanılmış, sonra kadınların neden babalarına benzer erkekleri tercih etmelerine yönelik algıları olduğu gibi basit bir örnek ile anlatılmış, sonrasında bu örneğin fazla genelleyici olduğu fark edilip "ah, tabii ki bu herkeste böyle değil" denilerek tipiklikten kurtulmaya çalışılmış, fakat başarılamamış, en sonunda da özgüveni eksik erkekler ile aldatma mevzusu ilişkilendirilmiş! yetmediği gibi, ilişkiler ile evlilik olayı ilişkilendirilmiş! ne alaka? ilişkilerin olduğu her yerde, neden konu evliliğe ilerler ki? algılarınız bu kadar mı zayıf?

parça, parça, bir ordan, bir burdan! okuduktan sonra, "e yani?" desem bile, sonuç yok!
zirvedekicahil zirvedekicahil
Böyle bir zorunluluğunuz var! müddei iddiasını ispatla yükümlüdür!

Ayrıca anlattığımda bir yanlışlık [ki olsa yazardınız herhalde?] olmadığı sürece, istersem satır satır, istersem tuğla gibi yazarım! İstersem de hepsinin sonuna ünlem koyarım!

E yani?
lea lea
zorunluluğum yok açıkçası, istediğimi yazarım, istersem de yalnızca eksiler geçerim! ve, hakaret etmediğim sürece, yazdıklarınızı eleştirebilirim, kişiliğinizi değil, yalnızca yazılarınızı! yeterli mi?

teker teker, harf harf mi yazmalıyım anlamanız için? genelleme içeren bir entry, geçersiz dedim, nedenini sordunuz; ve size nedenini açıkladım! bütünlük yok, sağdan soldan olayı irdelemeye çalışmışsınız, fakat bağlayamamışsınız! konu düşünceleriniz değil; konu anlatamamanız! anlayabilsek, düşüncelerinizi de eleştirebileceğiz belki de!

yeterli mi? yoksa tekrar denemek zorunda kalacak mıyım?
zirvedekicahil zirvedekicahil
Zo-run-da-sı-nız. Eksilemek yerine buraya gelip "tamamen genelleme ve geçersiz" yazdığınız anda, müddei konumuna düştünüz. İddianızı ispatlamak zorundasınız.

Nerede bütünlük yok? Neresi yanlış? Bunların cevabı yok. Şuranın bütünlüğü yok, burayı neden yazdın, şunu anlayamadım diyin, açıklayayım. Psikoloji konusundaki bilgime güveniyorum, bilimsel bir tartışmaya da hazırım.

Neresinin "genelleme" neresinin "geçersiz" olduğunu yazacak mısınız yoksa tekrar denemek zorunda mıyım?
lea lea
ispatlamak zorunda değilim, şu yorumumdan itibaren de yazmıyorum mesela! hadi zorunda bırakın beni!

yanlışlık var demedim size, bütünlük yok dedim! üstte de açıkladım aslında dikkatli okusaydınız, piaget'in şema kavramı ile başlayan, evliliklerdeki ayrılmalara kadar giden bir entry var burada! içler acısı bir performans gerçekten! entry yalnızca yazılmak için yazılmış, kavramlar ve klişeler üzerinden gidilerek de (elektra kompleksi) süslenilmeye çalışılmış!

tek bir örnek vereceğim; özgüvensiz erkek şema kurban demişsiniz ama, burada bu erkek şema kurbanı olduğu için bu şekilde bir durum yaşamıyor; bu erkek patriyarkal sistemde dünyaya geldiği için toplumun ona biçtiği role tutunamayınca kendisini yetersiz hissedip de özgüven eksikliği yaşaması ile alakalı! şemalardan kasıt burada zaten toplumsal roller demeyin, inandırıcı gelmez! çünkü, şema tanımınızı entry başında zaten yaptınız! bir öğretmen olarak da teşekkür ederim ayrıca, bilgelik yorumu üzerine!

bilimsel bir tartışma ise konu, ben de hazırımdır buna her zaman! fakat, siz bilimsel bir tartışmadan öte, tamamen savunma mekanizmanızı işe koşuyorsunuz! bana karşı olan ön yargılarınızı silin, tekrar bu konuyu gündeme taşıyalım, bu sayede belki zaman kaybı yaşamayız, ve daha etkin bir analiz yapabiliriz!
zirvedekicahil zirvedekicahil
Size karşı önyargım yok. True neutral olmak, herkese karşı aynı tutumu takınmaktır.

Tekrar taşıyın konuyu gündeme, daha güzel bir şekilde, daha iyi anlatarak daha etkin bir analiz yapalım.
bu başlıktaki tüm girileri gör