azerbaycan gobustan

vaybanavaylarbana
Gobustan Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün Karadağ rayonun da yer alan dağlık bölgedir. Pek çok dağ geçidi barındıran bölgenin adının Azerice dağ geçidi anlamına gelen gobu kelimesinden türediği tahmin edilmektedir. 2007'de UNESCO, bölgeyi Dünya Mirası ilan etmiştir.
Gobustan'ı esrarengiz kılansa içerisin de barındırdığı paleolitik dönemden orta çağa kadar bir zaman dilimini kapsayan 6000 den fazla kaya resmi, henüz 20 tanesi keşfedilmiş antik yerleşim ve 40 tan fazla kurgana sahip olmasıdır.
Türk tarihçiler uzun yıllar eski çağlar boyunca bölge de yaşayanların Türkler olduğunu iddia etmişse de Sovyet tarihçilerine göre bölge Ermenilerin atalarına Avrupalı tarihçilere göre ise Kürt ve Ermenilerin ortak yaşadığı bir topluma aitti. Avrupalı ve Sovyet tarihçilerin dünya da gerçekmiş gibi kabul gören bu iddialarının dayanağı ise Gobustan yerleşimlerinden binlerce yıl sonra bölge de bir dönem yaşayarak Avrupa'ya göç etmiş bazı Kürt ve Ermenilerin iddialarından ibaretti. Tezin dayanakları bilimsel verilerden uzak ve dayanaksız dahi olsa hem Avrupalıların hem de Rusların “Türkler'e Orta Asya'da daha fazla hak iddia ettirmeme” politikalarına son derece uygun düştüğü için siyasi olarak kabul görmüş ve desteklenmiştir. Bu bağlam da Gobustanın Ermenilerin ve Kürtlerin atalarına ait olduğunu ispatlamak adına 90'lı yılların sonlarına kadar bir çok tarih projesi yürütülmüş ve bahse konu devletlerce finanse edilmişse de bilimsel olarak bu çalışmalardan bir sonuç alınamamıştır. Sovyetler dönemin de ise finansman ve teçhizattan mahrum kendi imkanları ile bölgeyi incelemek isteyen Türk tarihçilere bırakın yardımcı olmayı bölgeye giriş izni dahi çok kısa sürelerle büyük zorluklarla verilmekteydi. Sovyetlerin dağılış sürecinin başlayarak Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilan etmesiyle bölge bir kere daha gerçek sahiplerine iade ediliyor ve çalışmaların önü açılıyordu.

bu başlıktaki tüm girileri gör