ego

lexxpowder
Ego, insanoğlunun sürekli istemesidir. Kötü bir anlam da değil genel bir anlam da düşünmek daha faydalı olur. Bir insanın beğenilmek istemesi, bazen beğenmesi, hoşlanılmak istemesi, başarı istemesi ve başarılı olmayı istemesi, tebrik etmesi ve edilmeyi beklemesi gibi hemen her insan davranışını etkileyen bir olgudur.

Bir işi düzgün yaptığımızda, sabah işe vaktinde gittiğimizde, ders çalıştığımızda ve buraya bu giriyi yazdığımızda, sürekli bir istek, bir beğenilme, bir ego peşinde oluruz aslında. Bir pantolon alırken veya bugün hangi ayakkabıyı giyeceğimize karar verirken de egonun etkisi altında oluruz.

Ego, bilincimizi kazandığımız andan itibaren bizimle beraber var olmaya başlamış ve devam etmiştir. Şöyle bir düşündüğümüzde, Egomuzun sayesinde bugün kü teknolojimize, kültürümüze, dilimize ve milletlerimize, hemen hemen her şeyimize kavuştuğumuzu fark edebiliriz. Egosuz insan yoktur. Ego, insanın bir parçasıdır. Bazı keşişler veya din adamları, kendilerini bütün egolarından ve dünyevi kaygılarından arındırmak için senelerce uğraşırlar. Bu varolan ego değil, İD ve süperegodur. (Yoksa bir insanın dini bir inanca sahip çıkması bile egosunun ürünüdür) Birisi bizim karşıt isteklerimiz, diğeri ise hayvani isteklerimizdir veya iç güdülerimizdir.

Her insanın aklından en olmadık sapkın düşünceler ve istekler geçebilir. Bunun sebebi id'yi dizginleyememek veya egoyu ve süper egoyu tatmin edememektir. İlk ve en doğal istekler egodan kaynaklanır. İkinci olarak hayal gibi gördüğümüz, kibirlendiğimiz, üstün olma yarışına girdiğimiz süper ego gelir. Ardından ise hayvansal iç güdülerimiz ve isteklerimizi şekillendiren İD gelir. Eğer egonuzun isteklerine cevap veremezseniz bu kişiliğiniz ve ruhsal durumunuz için olumsuz olur ve süper ego, egoya daha baskın hale gelmeye başlar. Süper egoyu da tatmin edemediğimiz taktirde, İD ortaya çıkar ve çok nadir aklımızdan geçip giden sapkın düşünceler ve istekler en baskın hale gelmiş olur. Bu durumda bu istekleri karşılamak başlı başına problem olduğu gibi, karşılamamak ve görmezden gelmek, kişiyi daha kötü bir durumun içine sokar. Bunlar hepimizin bildiği Dengesiz davranışlarda bulunan insanlar, bazı akıl hastaları, katiller, kronik hırsızlar, kumarbazlar, dolandırıcılar, tecavüzcülerdir. Gerekli yardımın alınmasıyla kişi uzun vadede düzelebilir.


bu başlıktaki tüm girileri gör