istiklal marşı'nın değiştirilmesi

mergen
değiştirilmesini tabi ki de konuşabiliriz. özgür bir ortam diye nitelendirdiğimiz sözlüğümüzde sırf fikrini beyan etti diye arkadaşımızı linç etmek çok yanlış.

anayasanın maddelerini belirten arkadaşa gelirsek de; elbette milli mârşımız değiştirilmesi teklif dâhi edilemeyecek 3 madde arasında. fakat bu konuşamayacağımız anlamına gelmez. belki de gün gelir bugün öngöremeyeceğimiz şartlar sebebiyle başkentimizin değişmesini bile gündeme alabiliriz. çünkü türkiye cumhuriyeti'nin çıkarları esastır. eğer gerekirse neden olmasın?

ancak bana da sırf arapça kelimeler kullanıldı diye kaldırmak çok saçma gelmekte. eğer değiştirilmesinin önünde tek argüman buysa bence de konuşmak boş. istiklâl marşımız kurtuluş savaşı yıllarındaki zor günler geçiren aziz türk milletini motive etmek ve mânen güçlendirmek için yazıldı zaten. haliyle o gün ki halkın anlayabileceği dille yazılması çok normal. öz türkçe ile yazılsaydı da millet anlamadan boş boş baksa mıydı yani?

dil üzerinden yürütülen bu tip saçma fikirleri senelerdir atatürk'ün gençlik'e hitabesinden arapça ve farsça kökenli kelimeleri atarak hiçbir şeyin kalmadığını ifade etmeye çalışan atatürk düşmanlarının propaganda çabalarına benzetiyorum.
bu başlıktaki tüm girileri gör