sabiha gökçen

dal kalkinca sarkan kartal
1913 doğumlu Sabiha, öksüz ve yetim kalmasının ardından 1925'te gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından evlat edinilir. "Gökçen" soyadı bizzat gazi paşa tarafından 1934'te, henüz pilot olmamışken verilmiştir.

1935'te Türk Hava Kurumu'nun Türk Kuşu Sivil Havacılık okulunda ilk uçuş eğitimlerini alır, sonra 8 kişilik kafile içerisindeki tek kadın olarak Kırım'a gönderilir, yüksek planörcülük eğitimini tamamlar.

1936'da Eskişehir Askeri Hava Okulu'na girdi ve burada aldığı özel eğitimden sonra askeri pilot oldu. Eskişehir 1.Tayyare Alayı'nda bir süre staj yapar, avcı ve bombardıman uçaklarını burada yakından tanır ile uçtu. 1937 yılında ise askeri uçuş brövesi almıştır.

Sabiha, 1938'de bizzat Balkan devletlerinin davetlisi olarak, uçağıyla Balkan turu yapmıştır.

Türkiye'ye dönünce de Türk hava kurumu türkkuşu'nda baş öğretmenlik yapmıştır, ya ki 1955'e kadar.

1953 ve 1959'da davet üzerine ABD'ye giden Sabiha Gökçen, tüm dünyaya Türk toplumu ve Türk kadınını başarıyla tanıtmıştır.

1996'da havacılık kariyerinin en büyük ödülünü aldı. Amerikan Hava Kurmay Koleji'nin mezuniyet töreni için düzenlenen Kartallar Toplantısı'nın onur konuğu olarak katıldığı Maxwell Hava Üssü'nde ki törende "Dünya Tarihine adını yazdıran 20 Havacıdan biri" seçildi. Gökçen bu ödüle layık görülen ilk ve tek kadın havacı olmuştur.

Son uçuşunu 1996'da 83 yaşındayken bir Fransız pilot eşliğinde yaptı. 22 Mart 2001 yılında hayata gözlerini yummuştur.

Özetle sayın sözlük, ağzından salyalar saça saça "katliyamcı, katil" diyenlere karşı ısrarla savunmamız gereken bir milli değerimiz dahadır. Hem Türk hem dünya kadınları için umut ışığıdır.
bu başlıktaki tüm girileri gör