Ateizm

kargalı karga paşa
Kısaca tanımı "tanrı tanımaz olan" görüş/ideoloji/inanç/inanç doktrinidir.

Türkiye'de günümüz ateistleri ve sözlüğümüzdeki bir çok değerli arkadaşımızın olduğunu zannederken aslında yalnızca "bilimci" olduğunu fark etmemesinden dolayı bu kalıpla sükse yapmıştır.

Defaatle tekrar ettiğim gibi teoloji ve teolojinin kavramlarına hakim olunmalı bu konuları konuşmadan önce. (bkz:papağan)

Tanrı'nın varlığı ya da yokluğu bilimin alanı, uğraşı ya da amacı veya tanrı'ya veya dinlere meydan okumak de-ğil-dir. Burada "çok entelektüelim" "çok elit ve elitistim" gibi fikirsel masturbasyon yapmaktan başka hiç bir şeye yaramaz ayrıca komik durur bu durum.

"Tanrı yoktur. Tanrı yok diyorsak eğer yok olan bir şeyin yokluğundan bahsediyoruzdur." ne kadar felsefi bir önerme ise, "Tanrı vardır. Var diyorsak eğer var olan bir şeyin varlığından bahsediyoruz." demek de o kadar felsefi bir önermedir. Bunları nedenleriyle maddelendirdiğiniz veyahut delillendirdiğiniz takdirde artık bu bir önerme değil argüman olacaktır. Teolojiden önce felsefe ve kavramlarına da hakim olmak gerekir. (bkz:modal mantık) Ayrıca bu tür önermeler ve argümanlara genel olarak onto-epistemolojik önerme veyahut argümanlar denir. Tanrı'nın varlığına dair bu tür önerme ve argümanların günümüzdeki en önemli savunucuları plantinga (bkz:Alvin Plantinga) ve Craig (bkz:William Lane Craig)dir.

Non-teizm veya teizm düşünce ve deneyimlerden esas alınan içkin tercihlere dayalı temellerin sınırları içerisinde varılan sonuçtur. Bu sonuçları konu alan dal ise bilim değil felsefe ve teolojidir.

2
dictatehate dictatehate
Ateist olmama ve yazdığına katılmasamda artı verdim, çok güzel yazmışsın.
kargalı karga paşa kargalı karga paşa
Ben de ateist değilim. Eskiden öyle idim. Teveccühünüz efem..
bu başlıktaki tüm girileri gör