iq arttıkça dine olan bağlılığın azalması

rigmo
Katilmadigim konudur. Sahsen agnostik biriyim fakat bu hipotezi cok rahat curutebilirim. Din, korku temellidir. Zeka ise bambaska birseydir(mantik yurutme, muhakeme, sanatsal yaklasim vs..) zeka ile din'in iliskisi vardir elbet fakat ana faktor olarak burada "korku"yu kullanmaliyiz.
Yani, insanoglu ilk iletisimini "sen kimsin" ile saglamistir. (Parmak dokunusu) yani insan kendisini yani bildigi tek sey olan kendisini(o donem icin bilinen tek sey kendinin varligidir) tanitmak yerine karsisindakini sorgulamistir. Iste "biz neredeyiz" gibi sorularin kaynagida budur. Gelismek, korkudan ve mucadeleden baslamistir.(insan iki ayak ustune kalkmaya basladiktan sonra serbest kalan elleri ile gelisim gostermesi gibi) eline ilk aldigi sey olan sert bir cisim, tas ile karsidakine atmak olmustur. (Korunmak maksatli) velhasilikelam buradan varacagimiz insan korkak ve sosyal bir canlidir. Bu korkaklik onu hayatta tutmustur.
Insan akli evrildikce, sorgulama genisligide cogalmistir. Bilimde guzel bir done alalim "ogrenmek, ogrenme gereksinimi dogurur" yani insan birseyleri ogrendikce daha farkli seyler ogrenmek zorunda kalmistir. Gunesi ogrenmis, yagmuru ogrenmis, kari ogrenmis, canlilari ogrenmis vs... ve sira "neden?" Sorusuna gelmistir. Bu neden sorusuda bugun olan dinler gibi binlerce dini ortaya cikarmis, guclu olan dinler gunumuze kadar gelmistir.
Ne demistim yazimin basinda? Korku... insani zeki yapan tek sey "zeka" degildir. Bu konuda cok yaniliriz. Insani zeki yapan sey, zekasi ile korkusu arasindaki farktir. Eger atiyorum 100luk bir zekasi var 150 lik bir korkusu varsa o insan gerizekali, eger 10 luk bir zekasi var 1 lik bir korkusu varsa o zekidir. Yani onemli olan korku ve zeka arasinda ki farktir.(bu kismi daha fazla uzatmayacagim, anlasilmistir diye umuyorum)
Toparlarsak, zeka seviyesi yuksek korkusu daha da yuksek olan insanlar inancli olabilir.
Korku= yasamaya olan baglilik, onu kaybetmeme gudusu olarak tanimliyorum.
Not: ilk baslarda yasadigimiz korkularimizi hayvansal gudulerimizi atamazsak esikte atlayamayiz.
Duzenleme: notu ekledim.
bu başlıktaki tüm girileri gör