iq arttıkça dine olan bağlılığın azalması

kutsalchomar
Birkaç üniversitede yapılan araştırmaların sonucudur. Aynı zamanda araştırmacılar ıq seviyesi artan bireylerin milliyetçilik duygusunda da azalma görmüştür.
Dine karşı olan bir bakış açısından bakarsak: Din aptal insanların işi.
Dine olumlu olan bir bakış açısından bakarsak: İnsanların zekası arttıkça kendini beğenmişliği artıyor ve kimseye ihtiyacı olmadığını düşünüyor diyebiliriz.
biradelisi
genel dindar kitleye bakıldığı zaman sürpriz bir sonuç değildir. fakat bu noktada deneklerin dine bakış açısı da sorgulanmalıdır. tek başına yeterli bir araştırma değildir.
miractanyuvarlananninja
Zeki insanların farkındalık durumlarının fazla olmasıyla tanımlanabilir. Farkındalık ve bilinç arttıkça din gibi şeylere ancak mitoloji gözüyle bakıp okunabilir. Günümüz Türkiyesi için uyarlayacak olursak arap mitolojisi çok da çekici gelmiyor gibi.
deist imam
Aptal insan okur, zeki insan anlar. Dinin ilk emri "oku"dur. Okumayi emreder ama anlayip sorgulamayi istemez dinler. O yuzden sorgulayinca dinin mantiksizligini anlar insan. Sorgulayan insan da zekidir.
sarkozy
Bence başlık olarak biraz yanlış tespit olmuş. İşin sırrı iq artmasında değil, eğitim seviyesinin artmasından ve bilimin hızla gelişmesinden kaynaklanmaktadır. İlk insanlar sorgulamayı öğrendiler. Hazır bilgilerle değil kendi doğrularını bulmaya başladılar. Toplumlar oluştuktan sonra herkes kendi bilgisini paylaştı. Böylece daha az sorgulamaya başladılar. Liderlere ihtiyaç duydular. Din ve millet bilinciyle bir arada yaşadılar. Eskiden bireyin değil toplumun bekası ön plandayken günümüzde bireyin hak ve özgürlükleri ön planda. Tabi ki şimdi siz içinizden özgürlük mü ne özgürlüğü diye geçireceksiniz. O da günümüzün kapitalist sisteminin bir oyunu aslında. Şimdi iq arttıkça din ve millet duyguları azaldı diyorsunuz ama gözle göremediğimiz bir şey var. Günümüzde de insanları teknolojiyle sömürüyorlar. Seni kendi teknolojisine bağımlı hale getirerek sana daha kolay ulaşabilmeyi hedefliyorlar. Elbette teknoloji kötü bir şey değil ama insanları kullanmak açısından din ve millet duygularından daha etkili olduğu aşikar. Benim fikirlerim bu yönde katılırsınız ya da katılmazsınız saygı duyarım.
yokbeolm
açıkçası bunun iq ile olduğunu düşünmüyorum. daha doğrusu tek etkenin iq olduğunu düşünmüyorum. çünkü çevremde muazzam zekaya sahip olmasına rağmen din fanatiği olan bir sürü insan var. bence olay eğitimde. çünkü eğitim insana kendi beynini nasıl kullanması gerektiğini ve nasıl kullanabileceğini öğretir. eğer bir insan sorgulamayı beceremiyorsa istediği kadar yüksek iq'ya sahip olsun, nafile. bu yüzdendir ki nasıl bütün inananlar aptal değilse, bütün ateistler de yüksek iq'lara sahip değildirler. önemli olan sorgulamak, sözlükdaşlarım. sorguladıkça değişir her şey.
bicibici
Iq arttıkça'dan kasıt zannediyorum ki sorgulamak, düşünmek, anlamak... Dinin istediği bağnaz insanlar yetişmesi değildir. Dinin istediği düşünnmen, anlaman, sorgulamandır. Bugun resmi kayıtlarda %99 küsürümüz müslüman. Ancak şöyle bir sorduğumuzda kaç kişi iman etmiştir. İman etmek farklıdır. Anlamak, yaşamına geçirmektir. Kalp ile tasdik sanırım burası oluyor. Bilmelisiniz ki ahirette ilk sorgulanacağınız şey imanınızdır. Bunu hadis ve ayetlerden biliyoruz. Hadislerin doğruluğunu kısa bir kronolojik araştırma yaparsak, kolayca ispat edebiliriz. Peki ayetlerin yani Kuranı kerimin Allah kelamı olduğunu nerden biliyoruz. Bunu birkaç maddede sıralamak mümkün:
**Kur'an'ın nazmındaki belağat
**ümmi bir zattan sudur etmesi
**lafzındaki fesahat
**câmiiyet-i hârikulâdesi
**İhbarat-ı gaybiyesidir.
...
Peki madem Allah kelamı dedik, o halde Allah'ın varlığını ispat et."Bir köy muhtarsız olmaz. Bir iğne ustasız olmaz, sahibsiz olamaz. Bir harf kâtibsiz olamaz, biliyorsun. Nasıl oluyor ki, nihayet derecede muntazam şu memleket hâkimsiz olur?"
Vesaire vesaire... Sorgulamak böyle olur zincirleme devam eder. Ancak sorgulamanın çesidi vardır. Niyet doğruyu bulmak mı açıkları bulmak mı?
Ben şahsi hayatımda sorgulayan, düşünen anlamaya çalışan bir insanım. Ve sorgulayan insanın dine bağlılığının azaldığını düşünmüyorum. Bilakis artar.
Ayrıca
(ara:Risaleinur 10.söz)
(ara:risaleinur 25.söz)
madman
"bir köy muhtarsız olmaz. bir iğne ustasız olmaz, sahibsiz olamaz. bir harf kâtibsiz olamaz" gibi sözlerle, tanrının varlığını kanıtladığını sanan düşük iq'lu insanların katılmayacağı önermedir. Kimse aptal olduğunu kabul etmez çünkü.
Valar dohaeris
İQ halen daha tam olarak zeka tespiti veren bir test değildir. Aslında her insanın zeki olduğunu, sadece kendisini "yapamam, başaramam" tarzı şeyler ile kısıtladığını düşünüyorum. İnsan araştırma ve sorgulama isteği arttıkça bilinçlenecek, bu bilinçlenme sonucunda sağlam kanıtlar ile cevap bulmak isteyeceği sorular soracaktır. Bunlar genellikle evren, felsefe, yaşamın kaynağı, diğer canlılar ve ölüm üzerine olacaktır. Sadece bilim elle tutulur, gözle görülür ve ispatlanabilir cevaplar vereceği için kişi zamanla kendisini sorgulamaktan alıkoyan tabularından, inançlarından ve tanrılarından sıyrılacaktır.
mesut komiser
Asıl iq seviyesi yüksek olan insanlar dine yönelir. Dini nasıl kullanacağını, En fazla maddi kazancın din tüccarlığı olduğunu iyi bilir. Malum siyasetçiler ve din adamları dışardan aptal gözükse de toplumu iyi tanıyan ve çok zeki insanlar. Tabi bu örnek Ortadoğu ve az gelişmiş ülkeler için geçerli. Gelişmiş ülkelerde ise minimum seviyede işe yarar.
rigmo
Katilmadigim konudur. Sahsen agnostik biriyim fakat bu hipotezi cok rahat curutebilirim. Din, korku temellidir. Zeka ise bambaska birseydir(mantik yurutme, muhakeme, sanatsal yaklasim vs..) zeka ile din'in iliskisi vardir elbet fakat ana faktor olarak burada "korku"yu kullanmaliyiz.
Yani, insanoglu ilk iletisimini "sen kimsin" ile saglamistir. (Parmak dokunusu) yani insan kendisini yani bildigi tek sey olan kendisini(o donem icin bilinen tek sey kendinin varligidir) tanitmak yerine karsisindakini sorgulamistir. Iste "biz neredeyiz" gibi sorularin kaynagida budur. Gelismek, korkudan ve mucadeleden baslamistir.(insan iki ayak ustune kalkmaya basladiktan sonra serbest kalan elleri ile gelisim gostermesi gibi) eline ilk aldigi sey olan sert bir cisim, tas ile karsidakine atmak olmustur. (Korunmak maksatli) velhasilikelam buradan varacagimiz insan korkak ve sosyal bir canlidir. Bu korkaklik onu hayatta tutmustur.
Insan akli evrildikce, sorgulama genisligide cogalmistir. Bilimde guzel bir done alalim "ogrenmek, ogrenme gereksinimi dogurur" yani insan birseyleri ogrendikce daha farkli seyler ogrenmek zorunda kalmistir. Gunesi ogrenmis, yagmuru ogrenmis, kari ogrenmis, canlilari ogrenmis vs... ve sira "neden?" Sorusuna gelmistir. Bu neden sorusuda bugun olan dinler gibi binlerce dini ortaya cikarmis, guclu olan dinler gunumuze kadar gelmistir.
Ne demistim yazimin basinda? Korku... insani zeki yapan tek sey "zeka" degildir. Bu konuda cok yaniliriz. Insani zeki yapan sey, zekasi ile korkusu arasindaki farktir. Eger atiyorum 100luk bir zekasi var 150 lik bir korkusu varsa o insan gerizekali, eger 10 luk bir zekasi var 1 lik bir korkusu varsa o zekidir. Yani onemli olan korku ve zeka arasinda ki farktir.(bu kismi daha fazla uzatmayacagim, anlasilmistir diye umuyorum)
Toparlarsak, zeka seviyesi yuksek korkusu daha da yuksek olan insanlar inancli olabilir.
Korku= yasamaya olan baglilik, onu kaybetmeme gudusu olarak tanimliyorum.
Not: ilk baslarda yasadigimiz korkularimizi hayvansal gudulerimizi atamazsak esikte atlayamayiz.
Duzenleme: notu ekledim.